Доступність посилання

ТОП новини

Голова адміністрації Путіна назвав обмін Савченко «теоретично можливим»


Надія Савченко
Надія Савченко

Голова адміністрації президента Росії Сергій Іванов назвав «теоретично можливим» обмін громадянки України Надії Савченко при повному дотриманні російського законодавства. При цьому він наголошує, що рішення про це може ухвалити тільки президент Росії.

Іванов також зазначив, що питання про звільнення Надії Савченко «не має ані найменшого відношення» до Мінських угод, бо Росія, за його словами, не є стороною конфлікту.

Донецький міськсуд Ростовської області Росії 22 березня засудив громадянку України Надію Савченко до 22 років за ґратами. Також Надії Савченко присуджений штраф у сумі 30 тисяч рублів за «незаконний перетин кордону». Перед тим суд визнав Савченко винною у вбивстві двох російських журналістів. Вона провину не визнає.

Надію Савченко від липня 2014 року утримують у СІЗО в Росії. Савченко і її захист звинувачення відкидають і стверджують, що на момент загибелі російських журналістів її вже захопили сепаратисти, які потім примусово переправили її до Росії.

Президент України Петро Порошенко назвав процес у справі Савченко «ганебним судилищем» і закликав свого російського колегу Володимира Путіна виконати обіцянку і повернути Савченко в Україну. Він додав, що натомість Київ готовий передати Росії двох російських військовослужбовців, затриманих на Донбасі минулої весни.

Із закликом до Росії звільнити українку звернулися також низка урядів і міжнародних організацій. У Кремлі заявили, що рішення щодо видачі Україні або обмін Надії Савченко може ухвалити тільки Путін.

XS
SM
MD
LG