Доступність посилання

ТОП новини

Голова адміністрації президента Росії назвав обмін Савченко теоретично можливим


Під час однієї з акцій на підтримку Надії Савченко з закликом звільнити її, архівне фото
Під час однієї з акцій на підтримку Надії Савченко з закликом звільнити її, архівне фото

Голова адміністрації президента Росії Сергій Іванов назвав обмін ув’язненої в Росії громадянки України Надії Савченко теоретично можливим, за умов повного дотримання російського законодавства.

При цьому він наголосив, що рішення про це може ухвалити тільки президент Росії.

Іванов також стверджував, що справа зі звільненням Савченко не має ніякого стосунку до мінських домовленостей. За його словами, Росія не є стороною конфлікту в Україні.

Надію Савченко, що перебуває за ґратами в Росії з липня 2014 року й засуджена там на 22 роки, вже давно вимагають негайно звільнити і Україна, і міжнародна спільнота. Президент України Петро Порошенко повідомляв, що президент Росії Володимир Путін обіцяв звільнити Надію Савченко, народного депутата України й делегата Верховної Ради в Парламентській асамблеї Ради Європи, колишнього військовослужбовця Збройних сил, штурмана бойового вертольота (її іноді помилково називають «льотчицею»), після винесення їй вироку. Він також пропонував обміняти її на двох російських військовослужбовців, узятих у полон у бою проти українських військ на сході України.

Звільнення і обмін усіх заручників і незаконно утримуваних осіб вимагають мінські домовленості, що їх підписала й Росія. Та Москва стверджує, що не є стороною домовленостей і не має за ними ніяких зобов’язань. За російським законодавством, помилування засудженого чи його передача до країни громадянства можливі лише за умови визнання вини й вироку. Ні Надія Савченко, ні її захист її вини й вироку їй не визнають.

Надію Савченко в Росії засудили до 22 років позбавлення волі в колонії загального режиму і штрафу у 30 тисяч рублів (нині це майже 11,5 тисяч гривень), обвинувативши в пособництві в убивстві 2014 року двох працівників російського державного телебачення, що нелегально перебували в Україні в лавах збройних проросійських сепаратистів, надаючи їм інформаційну підтримку, і в замаху на вбивство їхнього оператора, а також у незаконному перетині російського кордону.

Надія Савченко на час тих подій перебувала на сході України як доброволець-піхотинець, беручи участь в операції проти підтримуваних Росією збройних сепаратистів. Вона та її захист відкидають звинувачення і навели на суді численні докази, що на момент загибелі російських журналістів її вже захопили в полон сепаратисти, які потім силоміць вивезли її до Росії. Але суд не взяв до уваги ні цих доказів непричетності Савченко до інкримінованих їй Росією дій, ні її міжнародного імунітету як члена ПАРЄ.

XS
SM
MD
LG