Доступність посилання

ТОП новини

Яценюк закликав до публічних переговорів про уряд у парламенті


Арсеній Яценюк, архівне фото
Арсеній Яценюк, архівне фото

Прем’єр-міністр України Арсеній Яценюк заявив, що переговори про уряд повинні перейти в публічну площину в рамках Верховної Ради.

«Я готовий вести бесіди з будь-ким із коаліційних партнерів у будь-якому форматі. Але відповідальні коаліційні рішення повинні прийматися в рамках коаліції: ясно і прозоро перед нашим суспільством і з чесною та професійною аргументацією», – наголосив голова уряду в телепрограмі «10 хвилин із прем’єр-міністром».

Реальної альтернативи для програми його уряду немає, заявив Яценюк. «Кажу це відповідально. За нинішніх обставин будь-які красиві версії – це звичайний популізм, а по-простому – неправда», – наводить його слова пресова служба Кабінету міністрів.

Арсеній Яценюк вкотре зазначив, що прийме будь-яке законне рішення Верховної Ради: «або поповнення новими членами уряду, або формування нової коаліції в конституційний спосіб, новий прем’єр-міністр, внесений президентом, новий Кабінет міністрів і нова програма».

«Неприйнятним, бо безвідповідальним є лише один варіант: тимчасовий уряд і паралізована виконавча влада», – заявив Яценюк.

«Жодних дострокових виборів. Жодних «темних» домовленостей. Жодних ігор за рейтинг, бо цей рейтинг не матиме сенсу, якщо не буде держави», – додав він.

За словами прем’єра, боротьба за уряд і посади відволікає суспільну увагу від важливіших, насправді фундаментальних проблем: «Країна очікує на реформи справедливості – реформу судової влади, реформу прокуратури та реформу української Конституції».

Нинішню кризу Арсеній Яценюк вважає штучною, а її головною причиною називає не політичну, а етичну і моральну. «Це – криза лідерства, національної відповідальності та моральних уявлень про те, як має діяти нова влада у великому значенні цього слова. Не прізвища чи персоналії, а саме етичні принципи є виходом з кризи», – заявив голова уряду.

Тому, заявив він, у рамках парламенту треба схвалити акт про принципи відносин у владі: «З кризи довіри між партнерами і перед суспільством вийти можливо лише на основі етичних зобов’язань». «В основі акту про засади відносин у владі бачу універсальні цілі та принципи, схвалені нашим урядом. Етичні зобов’язання відтак мають стати юридичними», – додав він. Ці принципи, за його словами, мають відображати спільну волю прискорити реформи, обмежити будь-які корупційні замахи і не допустити узурпації влади будь-яким її інститутом: «Це і є нова українська політика».

«Співавторами такого закону бачу всіх членів нашої європейської коаліції», – заявив голова уряду і наголосив: поява такого акту означатиме, що політичний клас «готовий та здатен до роботи на тривалу перспективу, як було обіцяно нашому народові».

«Ми повинні накласти мораторій на брутальне взаємне поборення політичних союзників, кожен з яких задекларував європейські цінності та орієнтири. Якщо ми зуміємо піднятися над руйнівною боротьбою за дрібні інтереси, постати над особистими амбіціями та розрахунками, тоді ми зуміємо зробити найважливіше: дати Україні надію на гідне майбутнє», – сказав Арсеній Яценюк.

Прем’єр-міністр уже закликав днями політичні сили України якнайшвидше визначитися щодо долі уряду: підтримати нинішній склад або сформувати новий.

Останніми тижнями серед українських політиків наростає невдоволення роботою уряду під керівництвом Арсенія Яценюка. Серед іншого, вимогу відставки нинішнього Кабінету міністрів висунув з’їзд партії «Блок Петра Порошенка «Солідарність», який також підтримав висунення на посаду нового прем’єра нинішнього голову Верховної Ради Володимира Гройсмана. Спікер уже висловив готовність очолити уряд.

16 лютого після звіту уряду Верховна Рада України не змогла ухвалити резолюцію про недовіру Кабінетові міністрів України, хоча визнала діяльність уряду України за 2015 рік незадовільною, а урядовий звіт відхилила. Перед цим голосуванням президент України Петро Порошенко заявляв, що момент для часткового оновлення Кабінету міністрів пропущений, і є запит на повне перезавантаження. Але, відповідно до процедури, до початку нової сесії у вересні парламент не має права повторно голосувати за недовіру прем’єр-міністрові.

XS
SM
MD
LG