Доступність посилання

ТОП новини

Колишній віце-прем’єр Словаччини підтвердив згоду ввійти до уряду України, але хоче зберегти громадянство


Іван Міклош, архівне фото
Іван Міклош, архівне фото

Колишній віце-прем’єр-міністр і міністр фінансів Словаччини Іван Міклош підтвердив готовність обійняти посаду в уряді України, але лише за умови, що йому збережеться його словацьке громадянство.

Як сказав він в інтерв’ю словацькому виданню Denník N, він особисто обговорив таку можливість із президентом України Петром Порошенком і його кандидатом на українського прем’єра, головою парламенту Володимиром Гройсманом і дав попередню згоду, але наполягає на своїх вимогах щодо збереження громадянства, а також щодо програми діяльності.

Наразі не відомо, чи вдасться виконати умову Міклоша. За українським законодавством, членом уряду України може бути тільки український громадянин; у разі прийняття іноземця у громадянство України він зобов’язаний подати зобов’язання припинити своє попереднє громадянство, якщо тільки попереднє громадянство не втрачається автоматично; а за словацьким законом громадянство Словаччини втрачається в день набуття нового громадянства зі власної свідомої волі особи. Словацькі засоби інформації згадують, що особи, які таким чином втратили громадянство Словаччини, можуть знову отримати його в порядку передбаченого законом винятку «в інтересах Словацької Республіки».

Останніми тижнями серед українських політиків наростає невдоволення роботою уряду під керівництвом Арсенія Яценюка. Серед іншого, вимогу відставки нинішнього Кабінету міністрів висунув з’їзд партії «Блок Петра Порошенка «Солідарність», який також підтримав висунення на посаду нового прем’єра нинішнього голову Верховної Ради Володимира Гройсмана.

Спікер уже висловив готовність очолити уряд, якщо фракції коаліції підтримають його кандидатуру, і подав керівникам фракцій свою програму дій на посаді прем’єра. Серед тих, кого він хотів би бачити у складі уряду під своїм керівництвом, Володимир Гройсман називав і колишнього віце-прем’єр-міністра, міністра фінансів Словаччини Івана Міклоша. Гройсман також заявляв, що вже має попередню згоду Міклоша на це.

XS
SM
MD
LG