Доступність посилання

ТОП новини

У Криму заплановано два засідання суду в «справі 26 лютого» – адвокат


Ахтем Чийгоз
Ахтем Чийгоз

Адвокат Микола Полозов повідомив, що в анексованому Росією Криму на сьогодні призначили два засідання суду за його апеляцією на рішення про продовження арешту фігурантам «справи 26 лютого». Полозов пояснив, що раніше подавав апеляцію на рішення підконтрольного Росії суду в Криму про продовження арешту фігурантам справи, серед яких і його клієнт Ахтем Чийгоз.

«Схоже, Верховний суд Республіки Крим ознайомився з технологією Генрі Форда. Щойно сповістили про призначення на 29.03. о 12:00 розгляду моєї апеляційної скарги на ухвалу від 11.03.16, якою Ахтему Чийгозу був продовжений термін утримання під вартою до 11.04.16. Таким чином, завтра засідання будуть о 10:00 і о 12:00. Судовий конвеєр», – написав він у Фейсбуці.

Полозов повідомив, що у вівторок відбудеться засідання апеляційної інстанції за скаргою на постанову судді Галини Редько від 02.03.16, якою вона в позасудовому порядку самовільно продовжила термін утримання під вартою Ахтему Чийгозу, Алі Асанову і Мустафі Дегерменджі.

До цього Полозов звернувся в Генеральну прокуратуру Росії за фактом незаконного утримання свого підзахисного в сімферопольському СІЗО. Адвокат аргументував звернення тим, що термін дії рішення Верховного суду Криму про арешт Ахтема Чийгоза та інших фігурантів «справи 26 лютого», винесеного 25 січня, закінчився о 00:00 9 березня.

У своїй заяві адвокат вимагав притягнути до відповідальності суддю контрольованого Кремлем Верховного суду Криму Галину Редько, яка продовжила термін арешту Чийгоза на три дні.

Підконтрольний Росії Верховний суд Криму на засіданні 11 березня продовжив термін утримання під вартою фігурантам «справи 26 лютого» Ахтему Чийгозу, Алі Асанову і Мустафі Дегерменджі до 11 квітня.

Після анексії Криму Росією на півострові російські правоохоронці почали судити кримськотатарських активістів, які 26 лютого 2014 року брали участь у мітингу прихильників територіальної цілісності України, в той час як поруч відбувався мітинг протилежного спрямування активістів партії «Русское единство». За даними російського слідства, тоді через тисняву двоє мітингувальників загинули, 79 осіб зазнали тілесних ушкоджень різного ступеня тяжкості.

15 лютого на засіданні російського Верховного суду Криму вирішили відправити справу на дорозслідування.

Підсудні в цій справі своєї провини не визнають і вважають цю справу політично мотивованою.

Правозахисний центр «Меморіал» у Росії визнав Ахтема Чийгоза, Алі Асанова і Мустафу Дегерменджі політв'язнями.

Верховна Рада України офіційно оголосила 20 лютого 2014 року початком тимчасової окупації Криму і Севастополя Росією. 7 жовтня 2015 року президент України Петро Порошенко підписав закон про це. Міжнародні організації визнали окупацію і анексію Криму незаконними і засудили дії Росії. Країни Заходу запровадили низку економічних санкцій. Росія заперечує окупацію півострова і називає це «відновленням історичної справедливості».

XS
SM
MD
LG