Доступність посилання

ТОП новини

Пайєтт: пропозиція про обмін Савченко на ув’язнених у США росіян – смішна


Надія Савченко
Надія Савченко

Посол США в Україні Джеффрі Пайєтт відкидає варіант обміну народного депутата України Надії Савченко, ув’язеної в Росії, на росіян Віктора Бута і Костянтина Ярошенка, які відбувають покарання у США.

«Пропозиція для обміну – це просто смішно. Савченко незаконно утримують у Росії, вона незаконно була захоплена, і Мінськими угодами її треба звільнити і крапка», – сказав посол США у Києві.

Пайєтт додав, що президент України Петро Порошенко зробив «щедру пропозицію» обміняти Савченко на двох російських спецназівців, і «на цьому закінчується обговорення».

Раніше в ЗМІ з’явилася інформація про можливе бажання Росії обміняти Савченко на росіян Бута і Ярошенка, що відбувають покарання в США за звинуваченням у торгівлі зброєю і перевезенні наркотиків.

22 березня Донецький міськсуд Ростовської області Росії засудив громадянку України Надію Савченко до 22 років.

Надію Савченко від липня 2014 року утримують у СІЗО в Росії. Її в Росії, зокрема, обвинувачували у вбивстві двох співробітників російського телебачення, які влітку 2014 року, без дозволу української влади, перебували під Луганськом. Савченко і її захист звинувачення відкидають і стверджують, що на момент загибелі російських журналістів її вже захопили сепаратисти, які потім примусово переправили її до Росії.

Савченко від грудня оголосила чергове голодування на знак протесту проти ув’язнення, а від 4 до 10 березня тримала сухе голодування. Вона обіцяє поновити сухе голодування 6 квітня, коли набуде чинності вирок у її справі.

XS
SM
MD
LG