Доступність посилання

ТОП новини

У світі привітали умовно-дострокове звільнення правозахисника в Азербайджані


Інтіґам Алієв на волі після рішення Верховного суду Азербайджану, Баку, 28 березня 2016 року
Інтіґам Алієв на волі після рішення Верховного суду Азербайджану, Баку, 28 березня 2016 року

Низка міжнародних і правозахисних організацій привітала рішення Верховного суду Азербайджану замінити на умовний вирок позбавлення волі правозахисникові Інтіґаму Алієву.

Організація з безпеки і співпраці в Європі заявила, що звільнення Алієва з-під варти стало «важливим і позитивним кроком для становища з правами людини в Азербайджані, для самого Алієва і для багатьох людей, яких він продовжує захищати».

Amnesty International, привітавши звільнення Інтіґама Алієва з-під варти, наголосила, що з нього тепер треба взагалі зняти всі звинувачення і дозволити йому повернутися до праці. Без цього справедливість для цього рішучого захисника прав людини в Азербайджані не буде відновлена, мовиться в заяві.

Раніше звільнення Алієва з-під варти привітали, зокрема, Європейський союз чи США. Вашингтон при цьому закликав Баку звільнити й інших людей, ув’язнених в Азербайджані за те, що вони здійснювали свої засадничі свободи.

28 березня Верховний суд Азербайджану змінив на умовний вирок у 7,5 років позбавлення волі, який відбував відомий юрист-правозахисник Інтіґам Алієв. Таким чином, він вийшов з-під варти.

Інтіґама Алієва затримали в серпні 2014 року, а у квітні 2015-го засудили до семи з половиною років позбавлення волі за звинуваченнями в незаконному підприємництві, уникненні податків, зловживанні повноваженнями і в інших правопорушеннях. Алієв відкидає всі звинувачення як політично мотивовані, його захист вимагав закрити справу як необґрунтовану.

У заключному слові на суді Алієв заявив, що його карають за те, що він довів понад 200 справ проти Азербайджану до Європейського суду з прав людини.

Інтіґам Алієв 1998 року заснував Товариство юридичної просвіти, щоб надавати юридичну допомогу переслідуваним, і захищав у судах багатьох азербайджанських активістів і правозахисників.

Владу Азербайджану на чолі з президентом Ільгамом Алієвим (не родичем правозахисника) різко критикують правозахисні організації й уряди західних країн через придушення нею інакодумства у країні і арешти активістів та її опонентів.

XS
SM
MD
LG