Доступність посилання

ТОП новини

Кривий Ріг: «Опора» подала 10 скарг до ТВК для упередження порушень на майбутніх виборах


Дніпропетровська обласна організація Громадянської мережі «Опора» подала до Криворізької міської виборчої комісії 10 скарг на порушення в день позачергових виборів міського голови, повідомив Радіо Свобода координатор виборчих програм регіональної «Опори» Сергій Федько.

Скарги представників «Опори» до ТВК не вплинуть на результати виборів, які вже офіційно оголошені, однак в організації сподіваються на їхнє ретельне вивчення задля недопущення таких випадків у майбутньому, наголосив він: «Ми вважаємо, що виборча комісія зобов’язана звернутись за цими фактами до правоохоронних органів, хоча б з метою упередити порушення на наступних виборах».

За його словами, 29 березня – останній день подання скарг до ТВК, розглядати їх комісія, найімовірніше, буде вже наступного дня.

Як розповів Федько, частину скарг організація подала централізовано, частину спостерігачі «Опори» віднесли до комісії індивідуально. За інформацією представника «Опори», скарги стосуються порушень і під час виборчої кампанії, і в день голосування.

«Наші скарги стосуються і забороненої агітації в день виборів – по місту висіли білборди кандидатів від різних політичних сил, – і підкидання ручок зі зникомими чорнилами в кабінки для голосування. Це спричиняло те, що бюлетені лишались без галочок. Як використовувались такі бюлетені потім, наразі не відомо. Також ми склали скаргу про перешкоджання нашим спостерігачам у спостереженні: наших спостерігачів виштовхували з виборчої дільниці, члени комісій голосували за вилучення наших спостерігачів. Окрім того, в день виборів було перерубано основний та резервний кабелі зв’язку, які забезпечували міську виборчу комісію, що, ми вважаємо, могло вплинути на результати роботи. Потім ситуація була виправлена. На виборчих дільницях у день виборів тривала агітація, адже там розміщувалась друкована продукція про соціальну акцію, ініційовану мером, відбувалось організоване підвезення виборців на дільниці тощо», – розповів Радіо Свобода Сергій Федько.

28 березня ввечері Криворізька міська виборча комісія оприлюднила офіційні дані, за якими на виборах мера міста переміг чинний міський голова Кривого Рогу, самовисуванець Юрій Вілкул, набравши 74,18% голосів. На другому місці висуванець «Самопомочі» Семен Семенченко – 10,92% голосів, на третьому Світлана Сова від «Сили людей» – 4,67%, на четвертому Микола Колесник від «Укропу» – 4,36% голосів. Решта кандидатів набрали по менш ніж 3% голосів. Явка виборців склала 55,93%.

27 березня у Кривому Розі відбулись позачергові вибори міського голови. На посаду мера претендували 15 кандидатів.

XS
SM
MD
LG