Доступність посилання

ТОП новини

У Раді зареєстрували законопроект, який дозволяє обіймати посаду міністра фінансів іноземцям


(©Shutterstock)
(©Shutterstock)

Спікер Верховної Ради Володимир Гройсман зареєстрував законопроект, який має дозволити обіймати посаду міністра фінансів України іноземному громадянинові до 1 травня 2017 року.

«Тимчасово, з дня набрання чинності законом до 1 травня 2017 року, на посаду міністра фінансів України може бути призначений іноземець з числа колишніх глав, членів урядів іноземних держав, який володіє державною мовою або розуміє її в обсязі, достатньому для виконання службових обов’язків», – мовиться у проекті закону № 4333.

У пояснювальній записці до документа зазначається, що спеціальна перевірка щодо такої особи при призначенні на посаду міністра не проводитиметься.

Законопроектом передбачається, що зазначений іноземний громадянин може перебувати на посаді міністра фінансів України строком до одного року.

«Якщо протягом одного року такий іноземець не набуде громадянства України, він підлягатиме звільненню з посади міністра. У разі ж набуття ним протягом одного року з дня призначення на посаду міністра громадянства України він продовжуватиме здійснювати повноваження міністра до припинення його повноважень у встановленому законом порядку», – зазначається в проекті закону.

Наразі тривають коаліційні переговори, останніми тижнями серед українських політиків наростає невдоволення роботою уряду під керівництвом Арсенія Яценюка.

Голова Верховної Ради Володимир Гройсман, якого пропонують на посаду нового прем’єра, завляв, що у своєму уряді хотів би бачити колишнього віце-прем’єра і міністра фінансів Словаччини Івана Міклоша. Той, у свою чергу, висловив попередню згоду, але висунув вимогу зберегти словацьке громадянство. За чинним законодавством України, членом уряду може бути тільки український громадянин. У разі свідомого набуття словацьким громадянином іноземного громадянства з власної волі він, за словацьким законодавством, втрачає громадянство Словаччини.

XS
SM
MD
LG