Доступність посилання

ТОП новини

В Азербайджані не випустили за кордон відомого письменника


Акрам Айліслі, архівне фото
Акрам Айліслі, архівне фото

В Азербайджані поліція затримала відомого письменника Акрама Айліслі на міжнародному летовищі Баку і не випустила його за кордон, куди він прямував для участі в літературному фестивалі в Італії.

Як заявило без подробиць Міністерство внутрішніх справ Азербайджану, Айліслі затримали у зв’язку з неуточненим «інцидентом» на летовищі.

Син письменника Наджаф Наїбов заявив, що прикордонники повідомили його батькові про заборону залишати країну.

Акрам Айліслі з 2012 року перебуває під тиском влади і провладних кіл Азербайджану після того, як у Росії був оприлюднений його роман «Кам’яні сни». Він стосується болісних для Азербайджану питань стосунків країни з сусідньою Вірменією, зокрема, й конфлікту між ними через Нагірний Карабах, які письменник розглядає інакше, ніж прийнято в офіційній азербайджанській пропаганді.

У відповідь на розголос навколо книжки президент Азербайджану Ільгам Алієв 2013 року позбавив Акрама Айліслі почесного звання «народний письменник» і президентської стипендії, назвавши як причину «спотворення правди про історію Азербайджану» в «неподобній для азербайджанського письменника формі», що «суперечить духові азербайджанського народу». Спілка письменників Азербайджану відтак виключила Айліслі зі своїх лав, у низці міст і сіл Азербайджану, зокрема, в його рідному селі Айліс, провели демонстрації з засудженням письменника чи й спаленням його книжок, а лідер однієї з провладних політичних партій Азербайджану публічно заявив, що пропонує винагороду в 10 тисяч манатів (нині це майже 170 тисяч гривень за офіційним курсом) за відрізане вухо письменника.

Правозахисники називали ці кроки кампанією огидного паплюження Акрама Айліслі, якою керує влада Азербайджану.

XS
SM
MD
LG