Доступність посилання

ТОП новини

Голова міжнародно визнаного уряду Лівії прибув до Тріполі, попри погрози


Фаєз аль-Саррадж виступає на прес-конференції у Тріполі, 30 березня 2016 року
Фаєз аль-Саррадж виступає на прес-конференції у Тріполі, 30 березня 2016 року

Голова підтриманого ООН міжнародно визнаного уряду Лівії Фаєз аль-Саррадж прибув до столиці країни Тріполі всупереч погрозам із боку політичних і воєнних суперників.

Він із шістьма своїми заступниками прибув судном, бо повітряний простір над містом фактично перекрили збройні угруповання, які контролюють столицю, щоб не дати йому можливості прилетіти літаком.

Невизнана влада Лівії, що діє у Тріполі, назвала прибуття Фаєза аль-Сарраджа і його влади до міста незаконним і закликала своїх прихильників виступити проти нього.

Фаєз аль-Саррадж заявляє, що його влада домагатиметься національного примирення і об’єднання Лівії в зусиллях для боротьби проти екстремістського угруповання «Ісламська держава», яке захопило центральну частину середземноморського узбережжя країни.

Столицю Лівії Тріполі разом із частиною заходу країни нині контролює невизнана у світі влада, створена частиною депутатів-ісламістів старого парламенту, що відмовилися розпускатися після виборів 2014 року нового законодавчого органу, а також кілька збройних ісламістських угруповань, що є між собою суперниками. Новий законний парламент і створений ним тимчасовий уряд національної згоди, визнані світом, на чолі з Фаєзом аль-Сарраджем працюють у місті Тобруку на сході Лівії.

У Лівії з часу скинення диктатури Муаммара аль-Каддафі практично немає сильної центральної влади, за частини країни воюють між собою збройні угруповання, що колись були єдині у скиненні Каддафі. Зокрема, у країні нині діють два паралельні уряди – створений новообраним парламентом і визнаний світом, що мусив утекти до міста Тобрука, і уряд старого парламенту, що відмовився розпускатися – цей уряд контролює столицю Тріполі.

XS
SM
MD
LG