Доступність посилання

ТОП новини

Бурштинові старателі готові віддати життя за свій заробіток


Бурштинові розробки на Рівненщині
Бурштинові розробки на Рівненщині

Клесів: столиця «бурштинових» сутичок

Рівне – Десятеро поліцейських та кілька бурштинокопачів отримали поранення на території і поблизу селища Клесів на Рівненщині. Перші намагалися зупинити незаконний промисел, другі вимагали «залишити їхню землю».

Бурштинові старателі готові віддати життя за свій заробіток
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:03:03 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

Клесів уже давно зажив слави «бурштинової столиці». Саме тут сконцентровані найбільш розроблені родовища, що означає – найстрашніше розорені землі.

Відділ комунікацій Головного управління Національної поліції у Рівненській області повідомив, що старателі заблокували в’їзд до трьох ділянок, на яких згодом сталися сутички. В урочищі «Гальбин» копачі перекрили автомобілями доступ до мотопомп, за допомогою яких вони вимивають бурштин із землі, і підпалили пост охорони урочища, після чого пошкодили поліцейські автомобілі і поранили десятьох поліцейських.

«Всі хочуть жити чесно» – бурштинокопач

Під час виїзду з іншого урочища, яке називають «Смітник», люди у балаклавах і камуфльованому одязі, озброєні дерев’яними битками, камінням і палицями, заблокували дорогу поваленими деревами та чинили опір правоохоронцям. Їхні аргументи звучать, як і раніше – вони вимагають ухвалення закону, за яким їхній промисел стане легальним:

«Ми хочемо жити й працювати. Зробіть нормальну обстановку, і кожна людина заплатить податок на ту ж армію… Закону домагаємося, і будемо платити податок, і все робити… Всі хочуть жити чесно…»
«Мені все одно, нехай приходять до мене додому – я живим не здамся. Це наша земля, і ми її нікому не віддамо! Якщо в нас немає роботи, немає, де заробити грошей!»
«Хай добуває місцеве населення, що тут проживає, і нехай гроші осідають в цьому краю».
«Я, мати й батько – безробітні. Звідки мені годувати свою сім’ю?»
«Міліція ні грама не з народом! Як нас привезли в райвідділ без помпи. А де та помпа? Вона там же продалася, хлопці…»

Старателі наголошують на вибірковості переслідувань з боку правоохоронців, а ті, в свою чергу, пояснюють, що завести кримінальну справу на кожного бурштинокопача нереально через те, що цим промислом на Рівненщині займаються тисячі людей.

Натовп зупинився лише після застосування поліцейськими травматичної зброї. Але коли до правоохоронців на підмогу під’їхала важка техніка, хвиля обурення переросла в новий силовий конфлікт. За попередніми даними, в результаті пострілів поранені, як мінімум, троє старателів. Зрештою вдалося організувати перемовини, копачі створили коридор і випустили поліцейських.

Бурштинове старательство на Рівненщині сягнуло піку. Звіти правоохоронців про затриманих бурштинокопачів, вилучені помпи та конфіскований сирець стали звичними. На тих, хто на Поліссі не копає бурштин, дивляться як на штрейкбрехерів. Дрібні розбірки старателів з поліцейськими місцеві жителі розглядають як звичний робочий процес. Коли ж розпочинаються масштабніші операції, на захист копачів піднімаються села.

Бурштин у мішках, вилучених поліцією на Рівненщині
Бурштин у мішках, вилучених поліцією на Рівненщині

«Бурштинове» коло розірве закон?

Саме про ухвалення закону про видобуток бурштину як єдиний вихід нормалізації суспільно-політичної, а власне, екологічної, ситуації на Поліссі йшлося на одній з останніх сесій рівненської облради, де народний депутат Сергій Євтушок нагадав, що саме в цих родовищах два роки тому вже стріляли.

«Рік тому в стінах обласної ради було зініційовано зустріч і був підготовлений документ, який врегулює стосунки між старателями і державою, і в якому чітко передбачено два основних напрямки. Перше – це біржа, яка має працювати в області, і друге – це контроль держави за рекультивацією, яка має відбуватися в області. Але, в контексті нового виду діяльності, це старательська діяльність».

«Бурштин України» показує видобуток – 300 кілограмів на рік, а по факту вивозиться шість-десять тонн тільки з Рівненщини
Сергій Євтушок

Рівненські обласні й депутати Верховної Ради від Рівненщини наполягають – до моменту ухвалення закону необхідно припинити будь-яку старательську діяльність. У тому числі промислову.

«Бурштин України» показує видобуток – 300 кілограмів на рік, а по факту вивозиться шість-десять тонн тільки з наших районів, з Рівненщини», – пояснює народний депутат Сергій Євтушок.

У березні СБУ схопила одного зі своїх підлеглих та прикордонника, які «кришували» видобуток бурштину, але днями суд ухвалив рішення випустити їх на волю під заставу.

Голова Рівненської облдержадміністрації Віталій Чугунніков звернувся до Міністра внутрішніх справ Аресена Авакова з проханням ввести на північ Рівненщини війська Нацгвардії для припинення незаконного видобутку бурштину. Народні депутати з Рівненщини поставилися до цього скептично – вони заявляють, що без закону, який би дозволив бурштинове старательство, жодні силові заходи не матимуть результату.

Тим часом у Сарненському районному суді триває розгляд справи за фактом стрілянини, яку влаштували у 2014 році колишній нардеп-регіонал Володимир Продівус та близько ста молодиків, серед яких – колишній помічник народного депутата Олега Ляшка В’ячеслав Стасюк, якого після оголошення в розшук виключили з Радикальної партії.

  • Зображення 16x9

    Валентина Одарченко

    Співпрацює  з  Радіо Свобода з 2000 року, власний кореспондент у Рівненській і Волинській області. Народилася 1965 року в місті Дубно. Закінчила факультет журналістики Київського державного університету ім.Т.Г.Шевченка, юридичний факультет Національного університету «Острозька академія». З 1995 по 1999 рік очолювала першу на Рівненщині ФМ-радіостанцію «Нова хвиля».  Журналіст  Рівненської філії НТКУ. 

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG