Доступність посилання

ТОП новини

Міжнародний трибунал у Гаазі оголосить вирок сербському ультранаціоналісту Воїславу Шешелю


Воїслав Шешель вітає прихильників із балкону будівлі Сербської радикальної партії, Белград, 12 листопада 2014 року
Воїслав Шешель вітає прихильників із балкону будівлі Сербської радикальної партії, Белград, 12 листопада 2014 року

Міжнародний кримінальний трибунал у справах колишньої Югославії 31 березня оголосить вирок у справі 61-річного сербського ультранаціоналіста Воїслава Шешеля, обвинуваченого в розпалюванні етнічних чисткок під час балканських воєн 1990-х років.

Сам Шешель не буде присутній на оголошенні вироку. Він був звільнений у 2014 році після того, як лікарі поставили йому діагноз «рак у термінальній стадії». Відтоді він став активним учасником сербського політичного життя, хоча рішення суду це йому забороняло.

Гаазький трибунал тимчасово відпустив Шешеля на лікування до Сербії за умови, що там він не контактуватиме з жертвами і свідками в його справі, не чинитиме на них тиску і буде зобов’язаний повернутися до трибуналу на його першу вимогу.

Шешеля, який був заступником прем’єр-міністра за правління покійного нині президента Сербії Слободана Мілошевича, звинувачують за трьома пунктами в злочинах проти людяності і за шістьма пунктами – у воєнних злочинах за розпалювання етнічних чисток у Хорватії, Боснії та сербській провінції Воєводина.

Воїслав Шешель перебував під вартою з 2003 року, коли він сам здався Гаазькому трибуналові. Процес у його справі розпочався 2007 року.

Шешель відкидає всі звинувачення. У разі визнання винним йому загрожує довічне ув’язнення.

XS
SM
MD
LG