Доступність посилання

ТОП новини

Порошенко: ми не погодимося на узаконення окупації Донбасу через фарсові вибори


Президент України Петро Порошенко у Вашингтоні під час виступу на форумі «Боротьба України за свободу, що триває», 30 березня 2016 року
Президент України Петро Порошенко у Вашингтоні під час виступу на форумі «Боротьба України за свободу, що триває», 30 березня 2016 року

Проведення місцевих виборів в окремих районах Донецької і Луганської областей можливе виключно у разі покращення ситуації з безпекою в регіоні, запровадження поліцейської місії ОБСЄ і передачі під контроль української сторони непідконтрольної ділянки державного кордону, заявляє президент України Петро Порошенко.

«Ми зацікавлені в тому, щоб розблокувати політичний процес і провести місцеві вибори на Донбасі. Тим не менше, ці вибори можливі лише за кількох умов», – сказав президент, виступаючи у Вашингтоні на форумі «Боротьба України за волю, яка триває».

За словами Порошенка, Росія має реалізувати пункти Мінських угод, що стосуються безпеки, і не маніпулювати фразою «проведення місцевих виборів відповідно до законодавства України і міжнародних стандартів».

«Ми не можемо погодитися на узаконення окупації Донбасу через фарсові вибори або російське розуміння вільних і справедливих виборів, яке не має нічого спільного з демократичними стандартами. У нас є чіткі критерії ОБСЄ, які визначають вільні і справедливі вибори. І ці вибори повинні бути прийняті в усьому світі», – сказав президент.

За його словами, ще однією умовою проведення виборів є розміщення посиленої поліцейської місії ОБСЄ на Донбасі для гарантування безпеки до, під час і після голосування. «Ви можете уявити виборчу кампанію там, де на вулицях перебувають тисячі російських військових? І ніхто не має доступу до незалежних ЗМІ, тому що на тій території їх просто не існує, як і незалежної виборчої комісії. І 1,75 мільйона українців, які живуть там, не мають права голосувати. Ми ніколи не приймемо такий російський стандарт демократії», – додав глава держави.

Відповідно до кількох пакетів домовленостей, досягнених на переговорах у білоруському Мінську в 2014–2015 роках і відомих разом як мінські домовленості, на нині окупованих територіях частини Донбасу місцеві вибори мають відбутися тільки за українським законодавством і за участі міжнародних спостерігачів. Сепаратисти і Росія, яка підтримує їх, вимагають, щоб Україна ухвалила для цих виборів окремий закон, що був би також узгоджений із лідерами збройних сепаратистських угруповань, які Київ визнав терористичними.

XS
SM
MD
LG