Доступність посилання

ТОП новини

У «Самопомочі» заявляють, що можуть підтримати кандидатуру прем’єра без вступу в коаліцію


Єгор Соболєв
Єгор Соболєв

Фракція «Самопоміч» може підтримати кандидатуру нового прем’єр-міністра, не вступаючи, однак, до нової коаліції. Про це депутат від цієї політсили Єгор Соболєв заявив після завершення спільної наради фракцій «Самопомочі» та «Блоку Петра Порошенка».

«Ми пояснили, що не повернемось в коаліцію, але можемо підтримати прем’єр-міністра і укласти угоду про те, які рішення ми підтримуємо разом з силами нової більшості і прем’єра, бо ми не будемо опозицією заради опозиції», – сказав Соболєв журналістам.

Він зазначив, що «Самопоміч» має однакову з «БПП» і «Народним фронтом» ідеологію щодо фінансових, податкових та інших законів, за які може голосувати разом з коаліцією.

Водночас Соболєв категорично виключив можливість входження фракції до коаліції, зазначивши, що «Самопоміч» довго ухвалювала рішення про вихід.

Наразі тривають коаліційні переговори, оскільки у лютому з коаліції вийшли фракції «Самопоміч» і «Батьківщина». Фракція Радикальної партії Олега Ляшка теж заявила, що вийшла з коаліції ще у вересні минулого року, однак парламентарі від цієї фракції свої підписи з коаліційної заяви тоді не відкликали.

Напередодні стало відомо, що «Блок Петра Порошенка» і «Народний фронт» ведуть переговори з позафракційними депутатами про входження до їхнього складу, щоб можна було створити коаліцію лише з цих двох фракцій.

За даними сайту Верховної Ради, станом на 31 березня фракції «Народний фронт» і «Блок Петра Порошенка» разом налічують 222 голоси, для створення коаліції потрібно 226.

Перед цим лідер фракції «Батьківщина» Юлія Тимошенко заявила, що їхня фракція готова увійти до коаліції тільки за умови ухвалення низки певних законопроектів.

Чинне законодавство передбачає, що прем’єр призначається на посаду Верховною Радою за поданням президента. Таке подання президент вносить за пропозицією коаліції, до складу якої входить більшість народних депутатів України від конституційного складу Ради.

XS
SM
MD
LG