Доступність посилання

ТОП новини

Рада закликає міжнародну спільноту засудити заборону Меджлісу в Криму


(©Shutterstock)
(©Shutterstock)

Верховна Рада України закликає міжнародне співтовариство засудити заборону Меджлісу кримськотатарського народу окупаційною владою анексованого Росією Криму. Про це йдеться у зверненні Верховної Ради України до ООН, Європейського парламенту, Парламентської асамблеї Ради Європи, Парламентської асамблеї ОБСЄ, світових лідерів та всіх членів міжнародного співтовариства. Звернення підтримали 233 із 318 народних депутатів, зареєстрованих у сесійній залі.

Парламент України закликає світових лідерів докласти необхідних зусиль для захисту кримських татар від дискримінації і переслідувань з боку Росії і чинити тиск на Москву, що окупувала Крим, порушує права і свободи кримських татар на півострові.

Водночас український парламент закликає міжнародне співтовариство сприяти відновленню діяльності міжнародних моніторингових місій з прав людини у Криму.

«Верховна Рада України закликає міжнародне співтовариство засудити репресивні дії Російської Федерації в окупованому Криму, спрямовані проти прав і свобод людини шляхом заборони Меджлісу і визнання його екстремістською організацією, виявити одностайну солідарність і посилити тиск на Росію з метою відновлення юрисдикції України в межах міжнародно визнаних кордонів», – мовиться в тексті звернення.

Крім того, український парламент вимагає від Росії негайно припинити політику, спрямовану на порушення прав людини в Криму, зокрема кримських татар як корінного народу України.

Правозахисні організації неодноразово заявляли про порушення прав людини в анексованому Росією Криму.

Росія незаконно анексувала український Крим два роки тому, у березні 2014 року.

Верховна Рада України офіційно оголосила 20 лютого 2014 року початком тимчасової окупації Криму і Севастополя Росією. 7 жовтня 2015 року президент України Петро Порошенко підписав закон про це. Міжнародні організації визнали окупацію і анексію Криму незаконними і засудили дії Росії. Країни Заходу запровадили низку економічних санкцій проти Москви. Росія заперечує окупацію півострова і називає це «відновленням історичної справедливості».

XS
SM
MD
LG