Доступність посилання

ТОП новини

«Нафтогаз» повідомив, що не планує купувати російського газу через неконкурентну ціну


Компанія «Нафтогаз України» повідомила, що не планує відновлювати закупівлю газу в російського газового монополіста «Газпрому» з 1 квітня.

Ціна газу, запропонована російською компанією на II квартал 2016 року, вища за пропозиції європейських постачальників «Нафтогазу»; крім того, «Газпром» відмовився від запропонованого Нафтогазом продовження дії домовленостей (зимового пакету), що визначають перехідні умови закупівлі російського газу для України, мовиться в повідомленні української компанії.

«Нафтогаз» залишається відкритим до переговорів щодо приведення умов закупівлі російського газу до ринкових. Транспортування російського газу європейським споживачам відбуватиметься безперебійно у відповідності до умов контракту між сторонами та чинного законодавства», – заявила українська компанія.

«Нафтогаз» припинив закупівлю газу в російського постачальника 25 листопада 2015 року з огляду на зниження цін на газ на європейському ринку. Домовленості між «Нафтогазом» та «Газпромом», які визначають перехідні умови закупівлі російського газу, діяли до кінця березня 2016 року. Але «Нафтогаз» не здійснював закупівлі російського газу і в I кварталі, бо ціна, запропонована російською стороною на цей період, була неконкурентною порівняно з вартістю газу, закупленого з європейського напрямку.

Станом на 31 березня 2016 року Україна не імпортувала газ з Росії протягом 125 днів, у тому числі вперше протягом трьох зимових місяців. За цей період європейським споживачам було протранспортовано близько 27 мільярдів кубометрів газу з Росії. «Транспортування відбувалося безперебійно та в повній відповідності до зобов’язань «Нафтогазу», запевнили в українській компанії.

XS
SM
MD
LG