Доступність посилання

ТОП новини

МЗС висловило протест через підтвердження в Росії вироку українцеві за «шпигунство»


Міністерство закордонних справ України висловило рішучий протест у зв’язку з відмовою Верховного суду Росії в задоволенні апеляції захисту громадянина України Валентина Вигівського на вирок Московського обласного суду, згідно з яким його було засуджено до 11 років позбавлення волі в колонії суворого режиму за звинуваченням у шпигунстві.

«Весь судовий процес над Валентином Вигівським, включно з його затриманням, обвинуваченням і вироком, є упередженим і політизованим, як і в решті справ громадян України, які стали політичними заручниками Кремля. МЗС України вимагає від російської сторони скасувати протиправний обвинувальний вирок та негайно звільнити громадянина України й повернути його в Україну», – мовиться в заяві.

Раніше в четвер Верховний суд Росії визнав законним вирок громадянинові України Валентинові Вигівському й вирішив залишити апеляційну скаргу Вигівського і його захисту без задоволення. За даними російських засобів інформації, суд відбувався у закритому режимі, бо матеріали справи містили інформацію з грифом «секретно».

Московський обласний суд засудив Вигівського до 11 років позбавлення волі в колонії суворого режиму за звинуваченням у шпигунстві у грудні 2015 року.

За даними Федеральної служби безпеки Росії, на Вигівського звернули увагу 2012 року за підозрою в тому, що він здобував секретну інформацію для «іноземної держави» – якої саме, не вказано. Російські силовики заявили, що громадянин України через інтернет залучав працівників організацій російського оборонно-промислового комплексу авіаційно-космічного профілю до збирання даних за гроші, його нібито цікавила закрита технічна документація про провідні перспективні розробки.

В Україні вже не раз висловлювали протести через справу Вигівського. В МЗС, зокрема, раніше зазначали, що консули України майже 8 місяців із часу арешту не мали доступу до ув’язненого українця, судові слухання в його справі відбувалися в закритому режимі, що є, на думку міністерства, «свідченням необ’єктивності та упередженості розгляду справи».

XS
SM
MD
LG