Доступність посилання

ТОП новини

У Дніпропетровську відкрили виставку скарбів із колекції Дмитра Яворницького


На виставці колекції Яворницького, 31 березня 2016 року
На виставці колекції Яворницького, 31 березня 2016 року

У Дніпропетровську в Національному історичному музеї відкрили виставку з колекції одного з засновників музею, українського історика й збирача старожитностей Дмитра Яворницького.

За словами наукових співробітників, експозиція «Скарби з колекції Яворницького» представляє частину зібрання відомого українського історика та музейника. Як зазначила директор історичного музею Надія Капустіна, це далеко не всі експонати, які зібрав Яворницький за свого життя й передав у дар музеєві: в роки Другої світової війни значна частина колекції – близько 66 тисяч із 99 тисяч експонатів – була втрачена.

«Але й те, що збереглося, дає підстави говорити про багатство колекції музею, а насамперед – про багатство душі й праці Дмитра Яворницького», – наголосила Капустіна.

Як зазначають музейники, виставка – на часі, адже дніпропетровці мають більше дізнатись про Яворницького – людину, ім’я якої відтепер носить головний проспект міста (колишня назва – Карла Маркса).

На виставці зібрані унікальні експонати, зокрема, це «найдорожча серцю історика» козацька колекція – одяг та зброя запорожців, предмети побуту, портрети видатних гетьманів пензля сучасників тощо.

Окрім того, музейники представили увазі глядачів колекцію картин, зібраних Яворницьким, а також різнобарвне зібрання побутово-декоративних предметів із Європи та Азії, зокрема, тонкої роботи меблі, скрині, порцеляна, вишивки. Чимало предметів демонструються вперше.

«Завдяки своєму науковому та суспільному авторитетові Яворницький зумів об’єднати під дахом музею декілька приватних колекцій (Поля, Левенсона, Мізка, Сочинського тощо) та провести його крізь лихоліття революції і громадянської війни. В результаті Яворницькому вдалося не лише створити один з найбагатших музеїв України, але й надати національного імпульсу суспільному життю міста», – зазначають автори експозиції.

XS
SM
MD
LG