Доступність посилання

ТОП новини

У Туреччині поновили процес над опозиційними журналістами, звинуваченими у шпигунстві


Ердем Ґюль (л) і Джан Дюндар (п) перед початком судового засідання, Стамбул, 1 квітня 2016 року
Ердем Ґюль (л) і Джан Дюндар (п) перед початком судового засідання, Стамбул, 1 квітня 2016 року

У Туреччині за зачиненими дверима поновився процес у справі про шпигунство щодо двох опозиційних журналістів, які писали про можливе постачання турецькою владою зброї повстанцям у Сирії.

При цьому під залою суду у Стамбулі мітингували прихильники опозиції під гаслами «Вільній пресі не затулиш рота».

Головного редактора газети «Джумхурієт» Джана Дюндара і її кореспондента в Анкарі Ердема Ґюля обвинувачують у свідомому наданні допомоги терористичній організації, шпигунстві і розкритті державної таємниці. У разі визнання винними їм може загрожувати довічне позбавлення волі.

Причиною стало те, що у травні 2015 року вони оприлюднили відеозаписи й фото, що, за їхніми словами, показують, як турецькі спецслужби переправляють зброю повстанцям у Сирії. На кадрах, датованих, за твердженням газети, 19 січня 2014 року, видно, як працівники поліції відкривають ящики на борту трьох вантажівок, що належать розвідувальній службі Туреччини MIT. Вмістом ящиків, стверджували в газеті, були зброя та боєприпаси.

Ці публікації викликали в Туреччині політичну бурю, а президент країни Реджеп Тайїп Ердоган назвав інформацію, поширену газетою, спробою підірвати глобальне становище держави, й пообіцяв особисто розібратися з двома журналістами.

Організація захисту прав журналістів «Репортери без кордонів», зі свого боку, засудила судове переслідування Дюндара й Ґюля як політично мотивоване і закликала суди відхилити всі обвинувачення проти них.

Справу Джана Дюндара і Ердема Ґюля вважають вказівником на те, куди підуть справи зі свободою преси в Туреччині, де останніми роками посилюється тиск влади на незалежні й опозиційні засоби інформації.

XS
SM
MD
LG