Доступність посилання

ТОП новини

Кожна друга людина, утримувана проросійськими бойовиками, зазнавала катувань – правозахисники


Члени Ради безпеки та Генасамблеї ООН отримали звіт правозахисників, у якому вони повідомили про свідчення про жорстоке поводження щодо тих, хто незаконно утримувався у місцях несвободи в Донецькій та Луганській областях проросійськими збройними угрупованнями. Про це повідомляє Центр громадянських свобод на своїй сторінці у Facebook.

«Цей звіт в деталях описує організовану незаконними збройними формуваннями систему викрадення та катування людей. Кожна друга опитана нами цивільна особа зазнала катувань та жорстокого поводження. Серед них люди похилого віку, неповнолітні, вагітні жінки. Ми маємо справу із міжнародними злочинами, які не мають терміну давності. Винні у вчиненні їх мають бути покарані», – заявила одна із авторів звіту, експерт Центру громадянських свобод Олександра Матвійчук.

Повідомляється, що звіт підготувала Коаліція громадських організацій та ініціатив «Справедливість заради миру на Донбасі» у співпраці із офісом уповноваженого Верховної Ради з прав людини. Документ містить не лише свідчення колишніх бранців, а й висновки експертів моніторингових візитів до місць несвободи на звільнених територіях та інформацію, отриману від органів державної влади та з відкритих джерел.

«Сподіваюсь, що поширення у структурах ООН інформації про підготовлений коаліцією звіт допоможе тим, хто зараз незаконно утримується в місцях несвободи, створених сепаратистами, їхніми російськими кураторами та поплічниками», – повідомив координатор коаліції «Справедливість заради миру на Донбасі» Володимир Щербаченко.

Коаліцію «Справедливість заради миру на Донбасі», що об’єднує 17 українських неурядових організацій, створили у 2014 році. У зібраній базі правозахисників є понад 120 випадків порушень прав людини щодо внутрішньо переміщених осіб або «представників інших уразливих громад на Донбасі».

За даними СБУ, станом на середину березня у полоні проросійських сепаратистів на Донбасі перебували 124 громадяни України, 692 вважалися зниклими безвісти.

XS
SM
MD
LG