Доступність посилання

ТОП новини

Військові заявили, що проросійські бойовики не збираються виконувати мінські домовленості


Бойовик сил сепаратистів цілить в український блокпост біля Авдіївки, фото 17 березня 2016 року
Бойовик сил сепаратистів цілить в український блокпост біля Авдіївки, фото 17 березня 2016 року

Проросійські бойовики на окупованій частині Донбасу не збираються виконувати мінські домовленості, заявили у прес-центрі штабу української воєнної операції проти підтримуваних Росією збройних сепаратистів і російських військ на сході України.

Про це свідчать події перших трьох місяців цього року, а також різке зростання збройної ескалації в зоні проведення операції в березні, заявляють українські військові.

Упродовж березня бойовики з непідконтрольної українській владі частини території Донецької і Луганської областей 734 рази обстріляли позиції українських сил із озброєння, яке мало б бути відведеним («Гради», танки, артилерія, міномети), випустивши при цьому 5114 мін та снарядів, кажуть у штабі. За перший місяць цьогорічної весни незаконні збройні формування випустили в бік підрозділів Збройних сил України 434 снаряди з артилерійських систем калібру 152 і 122 міліметри, 146 – із танків, 10 – із реактивної системи залпового вогню БМ-21 «Град» та понад 4500 мін калібру 120 і 82 міліметри, повідомили у прес-центрі.

Крім військовослужбовців, унаслідок цих обстрілів зазнають поранень і гинуть також цивільні мешканці, наголошено в повідомленні.

«Українська сторона сприймає нарощування обстрілів по позиціях Збройних сил України на Донбасі з боку бойовиків як пряме порушення домовленостей за мінськими угодами, що може призвести до нового витка ескалації та кровопролиття. Залишається сподіватися, що здоровий глузд і твереза оцінка наслідків можливої повномасштабної війни в Європі все ж таки спонукає бойовиків незаконних збройних формувань та їхніх російських кураторів утриматися від подальшої ескалації конфлікту на Донбасі», – мовиться в заяві.

Росія й підтримувані нею збройні сепаратисти в частині сходу України, навпаки, постійно звинувачують українські війська в порушеннях мінських домовленостей і в небажанні виконувати їх. При цьому Росія постійно заявляє, що, попри її підпис під усіма угодами, досягненими на зустрічах у білоруському Мінську у 2014–2015 роках і відомих разом як мінські домовленості, вона не є стороною цих угод і відтак не має наміру виконувати їх.

Київ наголошує, що Москва й підтримувані нею сепаратисти в частині Донбасу мусять виконати свої зобов’язання за мінськими домовленостями, серед яких припинення вогню, виведення з території України всіх іноземних збройних формувань, військової техніки й найманців, роззброєння всіх незаконних угруповань, звільнення всіх заручників і незаконно утримуваних осіб чи встановлення контролю ОБСЄ над непідконтрольною нині Києву ділянкою українсько-російського кордону.

XS
SM
MD
LG