Доступність посилання

ТОП новини

Президент України закликав запровадити ефективні гарантії безпеки для неядерних держав


Петро Порошенко під час перебування у США, фото 31 березня 2016 року
Петро Порошенко під час перебування у США, фото 31 березня 2016 року

Президент України Петро Порошенко, виступаючи на саміті з ядерної безпеки у Вашингтоні, закликав запровадити ефективні гарантії безпеки для країн, що не володіють ядерним арсеналом, із боку ядерних держав.

Він нагадав про унікальне, за його словами, рішення України, яка в 1994 році добровільно відмовилася від третього в світі ядерного арсеналу, повідомляє прес-служба голови держави.

Порошенко наголосив, що сьогодні для України, як і для інших неядерних держав, важливим викликом є безпекові гарантії. На жаль, отримані в рамках Будапештського меморандуму гарантії не лише виявилися не ефективними, але були порушені ядерною державою – Росією, нагадав він.

Крім того, президент, серед іншого, наголосив, що нині в окупованому Росією українському Криму Кремль розміщує елементи свого ядерного потенціалу, порушуючи режим нерозповсюдження зброї масового знищення.

«Запорукою нашого успіху є єдність – та сама єдність, яку ми демонструємо на цьому ядерному саміті», – заявив Петро Порошенко.

Будапештський меморандум підписали у грудні 1994 року три з провідних ядерних держав – США, Велика Британія і Росія, – надавши ним Україні гарантії безпеки у зв’язку з її приєднанням до Договору про непоширення ядерної зброї у статусі неядерної держави. Внаслідок цього Україна позбулася своєї ядерної зброї, що дісталася їй у спадок від Радянського Союзу – то був третій у світі ядерний арсенал.

Документ містить шість зобов’язань сторін, серед яких, зокрема, «поважати незалежність і суверенітет та існуючі кордони України», «утримуватися від загрози силою чи її використання проти територіальної цілісності чи політичної незалежності України», чи «утримуватись від економічного тиску, спрямованого на те, щоб підкорити своїм власним інтересам здійснення Україною прав, притаманних її суверенітетові, і таким чином отримати будь-які переваги».

Росія, силою окупувавши навесні 2014 року український Крим, а відтак почавши воєнну агресію на Донбасі, продовжує стверджувати, нібито «не порушила» Будапештського меморандуму, бо він, мовляв, «містить єдине зобов’язання – не застосовувати проти України ядерної зброї», а цього ніхто й не робив і ніяких погроз застосувати ядерну зброю щодо України не лунало.

XS
SM
MD
LG