Доступність посилання

ТОП новини

Порошенко підписав указ про звільнення Шокіна з посади генпрокурора


Колишній перший заступник генпрокурора Давид Сакварелідзе, президент України Петро Порошенко та екс-генпрокурор Віктор Шокін (зліва направо), архівне фото
Колишній перший заступник генпрокурора Давид Сакварелідзе, президент України Петро Порошенко та екс-генпрокурор Віктор Шокін (зліва направо), архівне фото

Президент України Петро Порошенко підписав указ про звільнення з посади генерального прокурора України Віктора Шокіна. Про це Порошенко заявив в інтерв’ю українським телеканалам.

При цьому він висловив впевненість в тому, що на наступному пленарному тижні парламент має затвердити нового керівника Генеральної прокуратури України.

«Ми не маємо затягувати і країна повинна мати нового генерального прокурора. Він має бути чесним і принциповим», – сказав Порошенко і зазначив, що новий генпрокурор зможе забезпечити глибинне реформування прокуратури.

29 березня Верховна Рада України дала згоду на звільнення президентом генерального прокурора Віктора Шокіна. Згодом стало відомо, що до цього, 29 березня, Шокін підписав наказ про звільнення заступника генпрокурора, прокурора Одеської області Давіда Сакварелідзе з органів прокуратури.

16 лютого президент Петро Порошенко повідомив, що попросив Віктора Шокіна подати у відставку з посади генерального прокурора. Пізніше того ж дня речник голови держави Святослав Цеголко повідомив, що заява генпрокурора про звільнення надійшла до адміністрації президента. Того ж дня президент вніс до Верховної Ради подання на звільнення генпрокурора. 22 лютого проект постанови про надання згоди на звільнення Шокіна був зареєстрований у парламенті.

Відповідно до чинного законодавства, генеральний прокурор призначається на посаду та звільняється з посади за згодою Верховної Ради президентом України.

XS
SM
MD
LG