Доступність посилання

ТОП новини

Порошенко: військового вирішення деокупації Криму і Донбасу не існує


Петро Порошенко (©Shutterstock)
Петро Порошенко (©Shutterstock)

Президент України Петро Порошенко заявляє про прихильність дипломатичному шляху в питанні деокупації Криму і Донбасу.

«Військового вирішення деокупації Донбасу і Криму не існує. Я є президентом миру, і для ефективного забезпечення скоординованих дій України і тих, хто нас підтримує в світі, потрібні зусилля українських дипломатів», – сказав він в інтерв’ю українським телеканалам.

При цьому Порошенко наголосив, що українська дипломатія вже досягла великих успіхів в цьому питанні.

У лютому 2016 року директор департаменту МЗС Олексій Макєєв повідомив, що в Міністерстві закордонних справ України приступили до виконання завдань, пов’язаних з організацією міжнародних переговорів щодо деокупації Криму в рамках формату «Женева плюс».

Верховна Рада України офіційно оголосила 20 лютого 2014 року початком тимчасової окупації Криму і Севастополя Росією. Міжнародні організації визнали окупацію і анексію Криму незаконними і засудили дії Росії. Країни Заходу ввели низку економічних санкцій. Росія заперечує окупацію півострова і називає це «відновленням історичної справедливості».

Бойові дії на Донбасі тривають від квітня 2014 року. Тоді влада України оголосила проведення антитерористичної операції на частині територій Донецької і Луганської областей. Низка населених пунктів Донбасу, зокрема Донецьк і Луганськ, окуповані підтримуваними Росією бойовиками.

Від квітня 2014 року, за даними ООН, на Донбасі загинули понад 9 тисяч людей, близько 21 тисячі поранені.

XS
SM
MD
LG