Доступність посилання

ТОП новини

Співзасновник компанії Mossack Fonseca називає злочином публікацію «панамських документів»


Співзасновник компанії Mossack Fonseca Рамон Фонсека вважає злочином публікацію документів, що компрометують десятки відомих осіб в усьому світі, включно із главами держав.

«Це кримінальний злочин. Конфіденційність є основоположним правом людини. Кожна людина має право на недоторканність приватного життя, незалежно від того, чи це король, чи жебрак», – заявив Фонсека агентству AFP.

Він також наголосив, що Mossack Fonseca не несе відповідальності за дії компаній, які вона заснувала, а також не брала участі в жодних протизаконних операціях.

Влада Панами заявила про готовність до співпраці у справах, які можуть бути порушені після публікації «панамських документів».

Автори міжнародного журналістського розслідування стверджують, що панамська юридична компанія Mossack Fonseca допомагала деяким своїм клієнтам відмивати гроші, ухилятися від сплати податків і обходити різні санкції.

Розслідування базується на документах компанії Mossack Fonseca (Панама, Британські Віргінські острови), які отримало німецьке видання Süddeutsche Zeitung та поділилося з колегами з Міжнародного консорціуму журналістських розслідувань (International Consortium of Investigative Journalists) та OCCRP (Проект розслідування корупції й організованої злочинності).

Репортери із 76 країн опрацювали понад 11 мільйонів документів щодо офшорних компаній та їхніх власників. В Україні фігурантом розслідування став, зокрема, президент Петро Порошенко.

XS
SM
MD
LG