Доступність посилання

ТОП новини

Офшорні документи з Панами і оточення Путіна


Володимир Путін. Архівне фото
Володимир Путін. Архівне фото

«Росія стала одним зі світових лідерів щодо кількості офіційних осіб, які мають офшори – урядовці, члени парламенту тощо»

Міжнародний консорціум журналістів, які займаються розслідуваннями, виявив велику кількість прихованих каналів виведення грошей людьми з оточення російського президента Володимира Путіна, через які в офшори було виведено більше ніж два мільярди доларів. Інформацію було оприлюднено 3 квітня як частину великої за обсягом доповіді під назвою «Панамські документи» (Panama Papers), яка розслідувала дані щодо низки світових лідерів та публічних людей по цілому світові, а також систему грошових переказів в офшори та утаємничені зареєстровані компанії, які дозволяють виводити – часто незаконно отримані – кошти від ока правоохоронних органів та податківців.


Доповідь було оприлюднено одночасно багатьма засобами масової інформації різними мовами. Серед тих, кого доповідь зачіпає, є люди з оточення російського президента Володимира Путіна, прем’єр-міністри Ісландії та Пакистану, діти президента Азербайджану, король Саудівської Аравії та багато інших.

OCCRP: «Друзям Путіна» належать рахунки в офшорах більше ніж на $2 мільярди (інфографіка)
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:33 0:00

Інформація здобута на основі мільйонів електронних листів, розкладок, корпоративних звітів та інших документів від юридичної фірми, яка базується в Панамі, якими вона обмінювалась із різними представниками в десятках країн, які спеціалізуються на створенні офшорних компаній.

Мільярди оточення Путіна в офшорах. Реакція москвичів (відео)
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:00:57 0:00


Рамон Фонсека, директор панамської компанії Mossack Fonseca, каже, що його компанія, реєструючи тисячі й тисячі офшорних фірм, не робила нічого протизаконного, а витік документів називає «міжнародною кампанією проти приватності».

«Ми створили більше ніж 240 тисяч компаній за нашу історію – переважна більшість із них діяла на законних підставах. Звичайно, є й такі, які потім використовувались з незаконними цілями, але це не наша відповідальність, бо не ми ними управляємо, ми не діємо від їхнього імені», – каже Фонсека.


Спочатку інформацію отримала німецька газета Suddeutsche Zeitung. Потім інформацією поділилися з Міжнародним консорціумом журналістських розслідувань, який базується у Вашингтоні, й уже у співпраці з багатьма ЗМІ по цілому світу протягом року аналізували та оприлюднили інформацію.

Загалом у документах фігурують 140 лідерів та офіційних представників. І в цілому мова йде про 210 тисяч офшорних компаній. Матеріали стосуються останніх 40 років.

Panama Papers є одним із найбільших витоків інформації сучасної доби. Мільйони й мільйони документів були розкриті і далі розкриваються. Це стосується дуже високоповажних людей
Джон Крістенсен

«Я думаю, що Panama Papers є одним із найбільших витоків інформації сучасної доби. Це перший значний витік від юридичної фірми, офшорної юридичної фірми, в масштабах, які більшість людей визнають вражаючими. Мільйони й мільйони документів були розкриті і далі розкриваються – отже, витік інформації триває. І це стосується дуже високоповажних людей – не лише політиків, але й бізнесменів та представників еліти по цілому світу… Це корупція, яка тривала десятиліттями», – сказав Радіо Свобода Джон Крістенсен, виконавчий директор міжнародної Мережі податкової справедливості.


У тексті-супроводженні, Міжнародний консорціум журналістських розслідувань зазначає, що багато із заплутаних офшорних компаній та трансакцій, про які йде мова, розглядалися як законні, якщо вони використовувались законослухняними громадянами та компаніями.

Але, йдеться в доповіді, банки, юридичні фірми та інші компанії, які залучені до створення офшорних компаній, часто не проводили детальне розслідування щодо своїх клієнтів з метою, аби переконатися, що вони не втягнуті в незаконну діяльність, уникнення податків чи корупцію.


Реакція Кремля

У доповіді говориться, що близькі до президента Путіна люди через банк «Росія» та панамські офшорні компанії «відмили» понад два мільярдів доларів, отриманих «сумнівними» оборудками.

Кремль розкритикував оприлюднені матеріали, назвавши їх нападом насамперед на Путіна.

Путін, Росія, наша країна, наша стабільність та майбутні вибори є головною мішенню, обраною для дестабілізації ситуації
Дмитро Пєсков

«Путін, Росія, наша країна, наша стабільність та майбутні вибори є головною мішенню, обраною для дестабілізації ситуації», – заявив речник Кремля Дмитро Пєсков.

Він додав, що немає «нічого нового або конкретного» про російського лідера в оприлюдненій доповіді.

Сама ж доповідь стверджує, зокрема, що петербурзький музикант Сергій Ролдугін, який є старим другом Путіна, нагромадив багатство розміром у 100 мільйонів доларів. Віолончеліст Ролдугін володіє часткою в 12,5 відсотка в компанія, яка є лідером на ринку телевізійної реклами в Росії. Доповідь також стверджує, що він має 3,2 відсотка акцій в банку «Росія».

Банк «Росія» ж контролюється іншим давнім другом Путіна – бізнесменом Юрієм Ковальчуком, який – разом із баком «Росія» – перебуває під санкціями США за анексію Кремлем Криму в 2014 році.

У доповіді зазначено, що Ковальчук та його банк використали офшорну компанію на Кіпрі Sandalwood для отримання до мільярда доларів незабезпеченого кредиту від державного банку. Ці кошти потім були використані для надання кредитів за високими процентними ставками знову в Росії, а деякі з цих прибутків опинилися потім на швейцарських рахунках.

Компанія Sandalwood також мала фінансовий стосунок до лижного курорту неподалік Санкт-Петербурга, де виходила заміж дочка Путіна Катерина, стверджує доповідь Panama Papers, і в якій Ролдугін був акціонером до 2012 року.

Російські ЗМІ кажуть, що Ролдугін є хрещеним батьком іншої доньки Путіна, Марії.

Якщо Захід серйозно налаштований щодо подальших санкцій проти російського лідера, вони нині мають подивитися на роль юридичних фірм на кшталт Mossack Fonseca
Джон Крістенсен

Низка інших чільних офіційних представників у російській владі також фігурують в оприлюднених документах. Дружина кремлівського речника Дмитра Пєскова, син міністра економічного розвитку Олексія Улюкаєва, колишній співробітник президентської адміністрації Іван Малюшин, заступник мера Москва Максим Ліксутов, племінник секретаря Ради нацбезпеки Росії Миколи Патрушева, син заступника міністра внутрішніх справ Ігора Зубова, дружина псковського губернатора Андрія Турчака, губернатор Челябінської області Борис Дубровський – всі вони пов’язані з офшорними компаніями. Також у доповіді фігурують і чотири депутати Держдуми Росії.

«Я очікую, що буде якась реакція в Росії, але, думаю, зараз важливо, що якщо Захід серйозно налаштований щодо вжиття подальших санкцій проти російського лідера, вони нині мають подивитися на роль юристів, юридичних фірм на кшталт Mossack Fonseca», – каже Джон Крістенсен.

Росія стала одним зі світових лідерів щодо кількості офіційних осіб, які мають офшори – урядовці, члени парламенту
Роман Анін

Роман Анін, один із російських журналістів, який був задіяний в розслідувані оприлюднених документів, в інтерв’ю агентству Reuters сказав: «Згідно з моїми оцінками, Росія стала одним зі світових лідерів щодо кількості офіційних осіб, які мають офшори – урядовці, члени парламенту тощо».

Карл Більдт: «Викриття Панамських документів – велика тема в дискусіях в Україні. Не тема в Росії. Відкрите суспільство проти закритого суспільства».


Серед інших лідерів держав, яких прямо чи непрямо стосується доповідь, президент України Петро Порошенко, азербайджанський лідер Ільхам Алієв, президент Казахстану Нурсултан Назарбаєв.

Що кияни думають про «офшор Порошенка»? (опитування)
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:24 0:00

Це хороша новина, тому що це дає політичну зброю, щоб сказати: Досить!
П’єр Московісі

Про значення «Панамських документів» висловився комісар ЄС з економічних питань П’єр Московісі, заявивши, що боротьба з податковим шахрайством є вирішальною політичною битвою для ЄС.

«Це хороша новина, тому що це дає політичну зброю, щоб сказати: Досить!... – сказав єврокомісар. – Це життєво важливо для наших співгромадян, які ситі по горло тим, що вони платять податки, а одна людина або юридична особа веде себе так, ніби має якісь привілеї».

  • Зображення 16x9

    Ростислав Хотин

    Працював кореспондентом агентства Reuters у Києві, на Всесвітній службі «Бі-Бі-Сі» в Лондоні, кореспондентом телеканалу «1+1» та агенції УНІАН у Брюсселі, а нині – редактор Радіо Свобода в Празі.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG