Доступність посилання

ТОП новини

США не змінять ставлення до Порошенка через скандал з офшорами, але від нього потрібна «прозорість»


Ослунд: прозорість – це те, що потрібно Порошенку просто зараз, йому також треба призначити незалежного генерального прокурора

Попри публікацію «панамського архіву», журналістського розслідування, Сполучені Штати й надалі підтримуватимуть президента Петра Порошенка та уряд України. Про це на брифінгу заявив прес-секретар Білого дому Джош Ернест.

«Я не можу коментувати якихось конкретних звинувачень на адресу окремих осіб, які містяться в цих документах. Беручи до уваги обсяг цих документів, не варто робити поспішні висновки. Але правда полягає в тому, що президент Порошенко, разом з урядом України продемонстрував відданість імплементації великої кількості антикорупційних реформ в Україні. І американська влада сприяє його команді на шляху імплементації всіх цих реформ», – сказав Ернест.

За словами речниками Білого дому, в України зараз багато справ, над якими треба працювати, тому про це не варто забувати в світлі сенсаційних повідомлень.

«Попереду багато роботи. Але якщо поглянути на дії попередника Порошенка, стає очевидно, що Україна зробила великий прогрес. Також очевидно те, що успішна імплементація цих антикорупційних реформ є критично важливою для довгострокового успіху української нації. США надалі підтримуватимуть Україну, надаючи допомогу в питаннях безпеки, економічну допомогу. Ми також будемо закликати їх запроваджувати ці реформи чесно, щоб гарантувати успіх нашого партнера України в довгостроковій перспективі», – сказав Джош Ернест.

Водночас професор з міжнародних відносин в університеті імені Джорджа Вашингтона Роберт Орттунґ вважає, що уряд США має збільшити тиск, щоб обмежити вплив офшорних зон.

«Ухилення від сплати податків є серйозною проблемою для уряду США, і було б доцільно вирішити її якомога краще. Тим більше західні країни вирішуватимуть цю проблему, чим більше тиску буде на Росію, Україну та інші країни, тим більше вони докладатимуть зусиль, щоб позбутися цього у себе вдома», – сказав професор.

Також, за його словами, скандал з офшорами на Україні позначиться, а на Росії – ні.

«Основною причиною, чому подібні одкровення не матимуть наслідків для Росії у тому, що населення чудово розуміє, що її керівництво корумповане. Вся ця інформація доступна в Інтернеті. Проблема полягає у тому, що обговорення цього у медіа неможливе. Відсутність відкритого національного діалогу про корупцію унеможливлює для Росії знайти рішення», – заявив професор, додавши, що в Україні ситуація інша, бо тут є дискусія в ЗМІ.

Тим часом економіст «Атлантичної ради» Андерс Ослунд заявляє, що створення офшорних компаній є абсолютно прийнятною практикою.

«Ми спостерігаємо, що великі бізнесмени в Україні працюють за посередництва офшорів. І головною причиною цього є те, що українська судова система не достатньо сильна, щоб захищати верховенство права та права власників – це і є фундаментальною причиною такого підходу використання офшорів», – сказав експерт.

За його словами, питання у скандалі з офшорами, де фігурує український президент, викликає походження грошей і сплата податків.

«Перше – чи законним є походження цих грошей, таких підозр немає. І друге питання, яке нас цікавить – чи платяться податки. Наприклад, громадяни США дуже часто мають трасти, які зареєстровані в офшорах, але вони повинні декларувати ці трасти у своїх податкових деклараціях в США і відповідно платити податки», – сказав Ослунд.

Він пояснив, що створення «сліпого трасту» означає, що власник не може контролювати та керувати тими ресурсами, які віддані під управління трасту, але це не пов’язано з офшорами.

Економіст «Атлантичної ради» також не виключив, що у зв’язку зі скандалом ставлення і США, і МВФ стане до України «більш жорстким», а для самого президента Порошенка це буде випробування на «підтримку з боку громадськості».

«Це питання більш важливе, ніж чисто правовий розгляд цієї ситуації. У нас є дуже значне занепокоєння щодо здатність формувати новий уряд у цій ситуації, якщо президент мав проблеми з отриманням достатньо кількості голосів раніше, то ця ситуація, поза усякими сумнівами, зменшить підтримку. Головне – очистити своє ім’я, пояснити, що він робить», – зауважив Ослунд.

Він наголосив, що нинішні очікування від українського президента – це повна прозорість його дій.

«Тепер необхідна повна прозорість. Прозорість – це те, що потрібно Порошенку просто зараз, йому також треба призначити незалежного генерального прокурора, який матиме довіру до себе і зможе протидіяти корупції», – сказав експерт.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG