Доступність посилання

ТОП новини

Редакційна рада «Громадського ТБ» розглянула розслідування про офшори Порошенка


Петро Порошенко
Петро Порошенко

Редакційна рада «Громадського телебачення» розглянула на своєму засіданні розслідування програми «Слідство.Інфо», в якому мовиться про офшорні компанії президента України Петра Порошенка.

«Сюжетна лінія подій в Іловайську важлива для повного розуміння контексту подій, наведених у розслідуванні. Але стилістика подачі розслідування та надмірне використання архівних кадрів подій на сході України відволікає глядача від суті розслідування про офшори президента, зміщує сприйняття у площину емоцій», – мовиться у повідомленні «Громадського телебачення», опублікованому 5 квітня.

«Більш детальні коментарі фінансистів та юристів могли б глибше розкрити та пояснити наведений у розслідуванні фактаж. Але автори програми зазначають, що на момент підготовки матеріалу коментувати тему офшорів першої особи відмовилась значна частина експертів», – зазначається у повідомленні «Громадського телебачення».

За інформацією «Громадського ТБ», автори розслідувань на редакційній раді пообіцяли оприлюднити додаткові документи, які підтвердять факти, наведені у розслідуванні.

Редакційна рада – це дорадчий внутрішній орган «Громадського ТБ», який здійснює контроль за дотриманням редакційних стандартів, виконує функції омбудсмена всередині громадської організації, захищаючи права журналістів. Редакційна рада складається з шести співробітників «Громадського ТБ» і збирається за ініціативи членів самої ради у випадку виникнення питань, віднесених до її компетенції.

Журналісти-розслідувачі заявляють, що президент України Петро Порошенко, всупереч заявам, досі не передав свої активи у траст, однак почав реструктуризацію своїх активів Roshen, створивши для цього три офшорні компанії. Про це йдеться у розслідуванні Анни Бабінець «Подвійне життя президента» для програми «Слідство.Інфо» на «Громадському», оприлюдненому 3 квітня.

​Розслідування базується на документах компанії Mossack Fonseca (Панама, Британські Віргінські острови), які отримало німецьке видання Süddeutsche Zeitung і поділилося з колегами з Міжнародного консорціуму журналістських розслідувань (International Consortium of Investigative Journalists) та OCCRP (Проект розслідування корупції й організованої злочинності), партнером якої є «Слідство.Інфо».

Репортери із 76 країн опрацювали понад 11 мільйонів документів щодо офшорних компаній та їхніх власників. Вони повідомляють, що знайшли важливу інформацію щодо 12 чинних чи колишніх лідерів держав та урядів світу.

Порошенко заявляє, що він відійшов від управління активами компанії Roshen, доручивши це відповідним консалтинговим та юридичним компаніям. Крім того, він очікує, що ці компанії «нададуть вичерпні пояснення для української та міжнародної преси».

XS
SM
MD
LG