Доступність посилання

ТОП новини

Депутати Європарламенту направили Савченко листа


Надія Савченко з адвокатами
Надія Савченко з адвокатами

Депутати Європарламенту направили громадянці України Надії Савченко листа зі словами підтримки і запевненнями, що вони продовжать наполягати на її звільненні.

Лист, підписаний 26 членами Європейського парламенту, надійшов 4 березня через систему «РосУзник». А Надія Савченко написала у листі-відповіді запропонувала запровадити персональні санкції проти керівництва Росії.

«Дорога Надіє, ми, друзі України у Європейському парламенті, хотіли б поділитися з Вами нашою підтримкою і запевнити вас, що будемо продовжувати боротьбу за Ваше звільнення. Ви – приклад патріотизму, відданості Вашим цінностям і українському народові. Українці заслуговують жити у демократичній країні, вільній від зовнішнього вторгнення і тиску... Ми захоплюємося Вашою силою і стійкістю у протистоянні суду у стилі Кафки», – мовиться у листі європарламентаріїв.

Депутати порівняли Савченко з дисидентами радянських часів і розповіли про те, які дії роблять для її звільнення. «Ми закликаємо Росію звільнити Вас у кожній резолюції Європарламенту, а також у заявах, що стосуються України та Росії. Була резолюція, присвячена виключно вашому незаконному утриманню під вартою у Російській Федерації. Ми також пишемо листи російським чиновникам. Як Ви знаєте, низка наших колег з Європарламенту приєдналися до Вашого голодування, що було не тільки символічним актом підтримки, а й кампанією, спрямованою на привернення уваги до ситуації, у якій Ви перебуваєте. Ми продовжимо порушувати питання про Ваше звільнення. Ми не здаємося, будьте впевнені, Ви не забуті», – наголошується у листі.

У відповідь Надія Савченко подякувала за підтримку, одночасно зазначивши, що їх «колеги з Росії дуже далекі від демократичних цінностей». «Їм важливі лише їх інтереси, точніше інтереси тільки їх гаманця. Ось чого вони бояться. Тому дієвими будуть не загальні санкції проти народу Росії, а персональні санкції проти Кремля», –написала Савченко з російського СІЗО.

5 квітня вирок Надії Савченко набрав чинності.

Від 6 квітня вона обіцяє почати сухе голодування.

У МЗС Росії раніше вказували, що майбутнє Савченко може обговорюватися тільки після набрання вироком сили. Президент України Петро Порошенко пропонував обмін Савченко на двох затриманих в Україні російських військових.

22 березня суд у Росії засудив Савченко до 22 років ув’язнення за звинуваченням у вбивстві російських журналістів, замаху на вбивство і незаконному перетині кордону. Раніше Савченко заявляла, що не подаватиме скарги на вирок, оскільки не визнає суду і самого вердикту.

Надія Савченко провини не визнає.

Савченко від грудня оголосила чергове голодування на знак протесту проти ув’язнення, а від 4 до 10 березня тримала сухе голодування.

XS
SM
MD
LG