Доступність посилання

ТОП новини

Правозахисники заявляють про різке зростання кількості страт у 2015 році


Міжнародна правозахисна організація Amnesty International заявляє, що в 2015 році кількість страт у світі різко зросла і становила 1634. За даними правозахисників, це на 54 відсотки більше в порівнянні з попереднім роком.

Amnesty International наголошує, що число страт у 2015 році стало найбільшим за останні 25 років.

Згідно з даними міжнародної правозахисної організації Amnesty International, майже 90 відсотків страт були здійснені в трьох країнах: Ірані, Пакистані та Саудівській Аравії. При цьому серед страчених в Ірані були люди, які не досягли 18 років на момент вчинення злочину, що є порушенням міжнародного права.

Серед порушень міжнародних законів правозахисники називають також страти людей з психічними розладами. У числі таких порушників залишаються Сполучені Штати, заявляють в Amnesty International.

Порушенням міжнародного права названо і винесення смертних вироків за злочини, не пов’язані з убивством або загибеллю людей, – такі, наприклад, як перелюбство, богохульство, корупція, викрадення людей і «критика влади».

Даних щодо Китаю немає, оскільки вони становлять державну таємницю, хоча правозахисники вважають, що в цій країні щорічно страчують тисячі людей.

Водночас автори доповіді відзначили деякі позитивні моменти: смертна кара була скасована в чотирьох країнах (Мадагаскар, Фіджі, Суринам, Конго), а також в американському штаті Пенсільванія.

В Amnesty International підкреслюють, що такого покарання немає в половині країн світу – у 102.

XS
SM
MD
LG