Доступність посилання

ТОП новини

Джемілєв: у Криму з початку окупації зникли 22 людей, більшість із яких кримські татари


(©Shutterstock)
(©Shutterstock)

У Криму від початку окупації зникли 22 людей, більшість із яких кримські татари, повідомив уповноважений президента України у справах кримськотатарського народу, народний депутат від «Блоку Петра Порошенка» Мустафа Джемілєв.

«За нашими даними, на даний момент число зниклих у Криму – 22 людини. Це ті, що нам відомі. Їх може бути значно більше», – сказав він.

Крім того, за словами Джемілєва, в анексованому Росією Криму у в’язницях перебувають 13 кримських татар. «За весь цей час репресії проти тих, хто залишився вірним своїй державі, своїй території, своєму народу, посилилися», – сказав він.

Джемілєв наголосив, що кримські татари, як і раніше, дотримуватимуться принципу ненасильства. За його словами, будь-який збройний опір окупаційним силам у Криму призведе до «загибелі кримськотатарського народу».

4 лютого Європейський парламент ухвалив резолюцію, в якій засудив «безпрецедентний рівень» порушення прав кримчан, зокрема, кримських татар, в анексованому Росією Криму.

Російська влада Криму заперечує повідомлення про факти порушення прав людини на півострові.

Верховна Рада України офіційно оголосила 20 лютого 2014 року початком тимчасової окупації Криму і Севастополя Росією. 7 жовтня 2015 року президент України Петро Порошенко підписав відповідний закон. Міжнародні організації визнали окупацію і анексію Криму незаконними і засудили дії Росії. Країни Заходу запровадили низку економічних санкцій проти Москви. Росія заперечує окупацію півострова і називає це «відновленням історичної справедливості».

XS
SM
MD
LG