Доступність посилання

ТОП новини

Хашим Тачі склав присягу президента Косова


Хашим Тачі під час церемонії інавгурації в парламенті Косова, 7 квітня 2016 року
Хашим Тачі під час церемонії інавгурації в парламенті Косова, 7 квітня 2016 року

У столиці Косова Приштині склав присягу новообраний президент Хашим Тачі. Церемонію бойкотували опозиційні партії. Будівлю парламенту Косова, де відбувалася інавгурація, закидали камінням протестувальники.

«Держава Косово зобов’язується нормалізувати відносини з Сербією. Ми не можемо змінити минуле, але нам треба працювати, щоб не допустити його повторення», – сказав Тачі після складення присяги.

Парламент Косова обрав новим президентом держави Хашима Тачі, колишнього міністра закордонних справ і екс-прем’єр-міністра 26 лютого.

За Тачі проголосував 71 із 81 депутата. Опозиційні депутати в парламенті, який складається із 120 депутатів, бойкотували голосування.

У Косові кілька місяців триває політична криза. Опозиція намагалася блокувати роботу парламенту, періодично розпилюючи в залі засідань сльозогінний газ. Опозиціонери вимагають від уряду зняти з планованого затвердження в парламенті дві міжнародні угоди – з Сербією про надання більших повноважень кільком місцевостям на півночі Косова, де велику більшість населення становлять місцеві косовські серби, і з Чорногорією про демаркацію кордону.

Косово проголосила незалежність від Сербії у 2008 році, Белград цього не визнає.

Тачі – один із колишніх польових командирів Визвольної армії Косова, яка в 1990-ті роки вела збройну партизанську боротьбу проти Югославії. З 2008 по 2014 рік він очолював уряд Косова.

XS
SM
MD
LG