Доступність посилання

ТОП новини

США шкодують, що Росія заблокувала розширення прикордонної місії ОБСЄ


Місія США в ОБСЄ засуджує блокування Росією розширення спостережної місії організації на українсько-російському кордоні.

«США глибоко шкодують через те, що Росія продовжує блокувати розширення географічних меж спостережної місії, незважаючи на чітку підтримку цього з боку інших держав-учасників», – йдеться в заяві місії.

Як заявив її голова, посол Данієл Бер, через це вкотре довелося погоджуватися на неадекватний обмежений обсяг роботи місії, що покриває тільки два пропускні пункти, або кількасот метрів із загалом 2 тисяч 300 кілометрів українсько-російського кордону.

За словами Бера, через необґрунтовані обмеження з боку Росії прикордонна місія зі спостереження буде, як і раніше, не в змозі встановити повною мірою участь Росії у потоках зброї, фінансування і людських ресурсів на схід України для підтримки сепаратистів.

У заяві йдеться, що блокування Росією розширення мандату місії ще раз демонструє, що вона відмовляється виконувати зобов’язання за Мінськими угодами.

Раніше сьогодні Постійна рада Організації з безпеки і співпраці в Європі вирішила продовжити мандат спостережної місії ОБСЄ на російських пунктах пропуску «Гуково» і «Донецьк» у Ростовській області на три місяці, до 31 липня 2016 року, але через заперечення Росії знову не розширила її територіального мандату.

Росія постійно блокує намагання розширити територіальний мандат цієї місії, заявляючи, що «не бачить у цьому потреби». Таким чином, кілька сотень кілометрів кордону з окупованою частиною сходу України, за винятком цих двох точок, залишаються цілком неконтрольованими, всупереч вимогам підписаного Росією Мінського протоколу про врегулювання на частині Донбасу від 5 вересня 2014 року забезпечити на цьому кордоні постійний моніторинг і верифікацію з боку ОБСЄ.

XS
SM
MD
LG