Доступність посилання

ТОП новини

Наріман Джелял: рішення суду щодо Меджлісу можуть ухвалити вже 8 квітня


Наріман Джелял
Наріман Джелял

Перший заступник голови Меджлісу кримськотатарського народу Наріман Джелял не виключає, що судове рішення про заборону діяльності Меджлісу в Криму може бути ухвалене вже 8 квітня. Таку думку він висловив в коментарі проекту Радіо Свобода, сайту Крим.Реалії.

«Передбачається ще стадія вивчення матеріалів справи. Ми думаємо, що вже завтра суд може перейти до дебатів, які не передбачають тривалих дискусій. Якщо суд буде тривати протягом усього дня, ми не виключаємо, що до вечора буде ухвалене рішення», – сказав Джелял.

При цьому він не виключив, що така поспішність в судовому процесі може бути викликана тим, щоб не допустити Меджліс до організації траурних заходів до 18 травня – Дня депортації кримських татар з Криму в 1944 році.

«Можливо, є настрій заборонити Меджліс до травневих подій, тобто, до траурного дня. Маючи на увазі, що, природно, ми будемо подавати апеляцію, щоб ми всі інстанції до 18 травня могли вже закінчити і 18 травня ми як Меджліс не мали можливості щось здійснювати», – наголосив перший заступник голови Меджлісу.

Процес ініціювала підконтрольний Росії прокурор Криму Наталія Поклонська. Керівники Меджлісу прогнозують, що, швидше за все, суд задовольнить вимоги прокуратури.

7 квітня на засіданні підконтрольного Росії Верховного суду Криму виступили позивач, відповідач і залучені сторони. У засіданні оголошено перерву до 8 квітня.

До цього судове засідання у цій справі відбулося 17 березня. Велику частину засідання позивач і відповідач висловлювали свою позицію щодо пред’явленого адміністративного позову.

Останній раз суд збирався у цій справі 17 березня. Під час засідання позивач і відповідач висловлювали свою позицію щодо пред’явленого адміністративного позову.

Міністерство закордонних справ України висловило рішучий протест у зв’язку з діями російської влади, спрямованими на заборону діяльності Меджлісу. В ООН закликали Російську Федерацію не допустити закриття Меджлісу кримськотатарського народу в Криму. Євросоюз також висловив стурбованість намірами заборонити діяльність Меджлісу.

Верховна Рада України офіційно оголосила 20 лютого 2014 року початком тимчасової окупації Криму і Севастополя Росією. 7 жовтня 2015 року президент України Петро Порошенко підписав відповідний закон. Міжнародні організації визнали окупацію і анексію Криму незаконними і засудили дії Росії. Країни Заходу ввели низки економічних санкцій. Росія заперечує окупацію півострова і називає це «відновленням історичної справедливості».

XS
SM
MD
LG