Доступність посилання

ТОП новини

Держдепартамент: США розчаровані результатом референдуму в Нідерландах


Марк Тонер
Марк Тонер

США розчаровані результатом референдуму у Нідерландах щодо Угоди про асоціацію між Україною і Європейським союзом, заявив заступник речника американського Державного департаменту Марк Тонер.

«Зрозуміло, що ми розчаровані результатами, але ми поважаємо думку нідерландського народу, і ми поважаємо нідерландський політичний процес», – сказав він на брифінгу 7 квітня.

Тонер додав, що Угода про асоціацію відповідає інтересам України, США і Євросоюзу.

Тонер також висловив сподівання, що результати референдуму в Нідерландах не вплинуть на євроінтеграцію України.

Він нагадав, що у США вже неодноразово повторювали, що рішення щодо шляху, яким Україна хоче рухатися, залежить не від Сполучених Штатів, не від Росії чи будь-якої іншої країни. «Український народ повинен мати право досягати тісніших зв’язків із Заходом, якщо цього хоче, і міцніших економічних зв’язків і міцніших демократичних інститутів. Це його власне право, суверенне право», – заявив заступник речника Держдепартаменту.

Європейська комісія раніше заявила, що референдум у Нідерландах не впливає на тимчасове застосування угоди про асоціацію між Україною і ЄС.

За попередніми даними, 38,1% учасників референдуму в Нідерландах проголосували за ратифікацію Угоди про асоціацію з Україною, 61,1% – проти. Явка склала ледь більше від необхідного мінімуму – близько 32%.

Виборча комісія Нідерландів повідомила, що оприлюднить офіційні результати референдуму 12 квітня. Попередні результати по найважливіших округах мають бути відомі 8 квітня.

XS
SM
MD
LG