Доступність посилання

ТОП новини

Порошенко і Рютте обговорили наступні кроки для набуття чинності Угоди про асоціацію – Банкова


Марк Рютте (л) і Петро Порошенко (п), архівне фото
Марк Рютте (л) і Петро Порошенко (п), архівне фото

Президент України Петро Порошенко і прем’єр-міністр Нідерландів Марк Рютте в телефонній розмові обговорили наступні кроки для набуття чинності Угоди про асоціацію між Україною та Європейським союзом після нідерландського референдуму, повідомила прес-служба голови української держави.

За повідомленням, у перебігу розмови, що відбулася з ініціативи нідерландської сторони, Рютте сказав, що засмучений результатами референдуму в Нідерландах, на якому його учасники висловилися проти ратифікації Нідерландами угоди між ЄС і Україною.

При цьому прем’єр-міністр Нідерландів запевнив у підтримці його державою надання безвізового режиму до Євросоюзу для українців, мовиться в повідомленні.

Порошенко, зі свого боку, наголосив на відданості України імплементації Угоди про асоціацію, включно з положеннями про поглиблену та всеосяжну зону вільної торгівлі. «Ця історична угода повною мірою відповідає стратегічним інтересам України та Європейського союзу, включно з Нідерландами», – заявив він.

З огляду на те, що референдум 6 квітня мав консультативний характер, уряд Нідерландів не зобов’язаний зважати на його підсумки. Водночас Марк Рютте вже заявляв, що його держава ретельно перегляне угоду з Україною, щоб задовольнити всі сторони. «Ми ухвалимо дуже зважене рішення», – сказав він. Уряд Нідерландів повідомив, що має намір разом із партнерами в Євросоюзі й Україною шукати компромісу за результатами референдуму.

За попередніми даними, 38,1% учасників референдуму в Нідерландах проголосували за ратифікацію цією країною Угоди про асоціацію з Україною, 61,1% – проти. Явка склала ледь більше від необхідного мінімуму – близько 32%. Виборча комісія Нідерландів повідомила, що оприлюднить офіційні результати референдуму 12 квітня.

XS
SM
MD
LG