Доступність посилання

ТОП новини

В МЗС висловили розчарування, що Росія знову заблокувала розширення мандату прикордонної місії ОБСЄ


У Міністерстві закордонних справ України висловили розчарування, що Росія вкотре заблокувала розширення мандату Спостережної місії ОБСЄ на російських пунктах пропуску «Гуково» і «Донецьк» на всю ділянку російсько-українського кордону, яка тимчасово не контролюється українською владою.

«Така деструктивна поведінка російської сторони вкотре засвідчила її відверте небажання виконувати взяті на себе зобов’язання, зокрема згідно з Мінським протоколом від 5 вересня 2014 року, яким передбачено постійний моніторинг на українсько-російському державному кордоні та верифікацію з боку ОБСЄ зі створенням зони безпеки у прикордонних районах України та Росії», – мовиться в заяві.

У Києві звернули увагу, що навіть обмежений Росією виключно пунктами пропуску «Гуково» і «Донецьк» моніторинг цієї місії спостерігачів ОБСЄ «підтверджує регулярний неконтрольований потік через державний кордон України осіб у формі військового зразка, великої кількості вантажів невстановленого призначення і контрабандне вивезення видобутого в українській землі вугілля». «Розглядаємо звіти Місії як документальні докази порушення Росією суверенітету і територіальної цілісності України», – наголосили в міністерстві.

В МЗС також висловили сподівання, що російська сторона н«арешті конкретними діями засвідчить свою відданість повному та добросовісному виконанню мінських домовленостей і погодиться, зокрема, із запровадженням повного і безперешкодного моніторингу ОБСЄ за неконтрольованою Україною ділянкою спільного з Росією державного кордону по обидва боки від нього».

У четвер місія США в ОБСЄ теж засудила чергове блокування Росією розширення територіального мандату спостережної місії організації на українсько-російському кордоні.

Раніше того дня Постійна рада Організації з безпеки і співпраці в Європі вирішила продовжити мандат Спостережної місії ОБСЄ на російських пунктах пропуску «Гуково» і «Донецьк» у Ростовській області на три місяці, до 31 липня 2016 року, але через заперечення Росії знову не змогла розширити її територіального мандату.

Росія постійно блокує намагання розширити і територіальний мандат, і повноваження цієї місії, заявляючи, що «не бачить у цьому потреби». Таким чином, спостерігачі далі не мають повноважень інспектувати переміщувані через кордон вантажі чи оглядати транспортні засоби. Крім того, понад 400 кілометрів кордону Росії з окупованою частиною сходу України, за винятком цих двох точок, залишаються цілком неконтрольованими, всупереч вимогам підписаного Росією Мінського протоколу про врегулювання на частині Донбасу від 5 вересня 2014 року забезпечити на цьому кордоні постійний моніторинг і верифікацію з боку ОБСЄ.

XS
SM
MD
LG