Доступність посилання

ТОП новини

У Нацраді з телерадіомовлення закликали Мінкульт переглянути перелік осіб, що створюють загрозу нацбезпеці


Голова Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення Юрій Артеменко повідомив, що закликав віце-прем’єр-міністра, міністра культури України В’ячеслава Кириленка переглянути укладений Міністерством культури України перелік осіб, що створюють загрозу національній безпеці України.

Він оприлюднив у фейсбуці свого офіційного листа про це, «зважаючи на актуальність та гостроту питання».

У листі Юрій Артеменко підтримав позицію, з якою виступив раніше голова Служби безпеки України Василь Грицак, який теж звернувся до В’ячеслава Кириленка зі схожим листом, зауваживши, що перелік Мінкультури повною мірою скалькований із укладеного СБУ переліку осіб, яким заборонений в’їзд на територію України. «Складення переліку осіб Міністерством культури здійснювалося без будь-якого дослідження, аналізу та оцінки думки громадськості, що наразі призвело до заборони значної кількості кінопродукції та в майбутньому призведе лише до посилення заборон та тиску на медіа-індустрію», – написав Артеменко.

«По-перше, перелік осіб, в’їзд яким заборонено на територію України, не повинен ототожнюватися з переліком осіб, що створюють загрозу національній безпеці в культурній сфері, і, тим паче, автоматично використовуватись для заборони демонстрування та розповсюдження фільмів. По-друге, формування переліку осіб повинно відбуватись прозоро, з усебічним дослідженням та аналізом суспільної думки та висновків знаних фахівців, експертів», – наголосив він.

Артеменко звернув увагу, що внаслідок дій Мінкультури під заборону потрапила низка відомих фільмів, створених іноді й українськими чи проукраїнськими митцями, лише через те, що епізодичну роль у цих фільмах зіграли особи, яким заборонено в’їзд на територію України. «Було б так смішно, якби не було так сумно», – додав він.

Відтак Артеменко закликав Кириленка терміново визначити та оприлюднити критерії до формування переліку осіб, що створюють загрозу національній безпеці, які були б відкритими, зрозумілими й відповідали б інтересам українського глядачі, і відповідно до цих критеріїв переглянути чинний перелік і враховувати їх надалі.

6 квітня речниця Служби безпеки України Олена Гітлянська повідомила про схожого листа до В’ячеслава Кириленка від голови СБУ Василя Грицака з закликом переглянути заборони і теж оприлюднила його у фейсбуці.

У листі Грицак теж звернув увагу, що Мінкультури використало отримані від СБУ списки «з метою заборони розповсюдження та демонстрування фільмів без їх виваженої оцінки і детального аналізу».

«До вказаного списку Мінкультури потрапили окремі фільми, заборона на показ яких може трактуватись як зазіхання на конституційні права громадян. Насамперед, негативну реакцію викликав спосіб заборони вказаного контенту, що негативно сприймається суспільством, посилює в ньому розкол та додатково дестабілізує суспільно-політичну ситуацію у країні, що в умовах гібридної війни надає додаткові переваги державі-агресорові», – мовиться в листі.

Такі дії Міністерства культури, «враховуючи значний резонанс, який здіймається навколо заборони окремих фільмів, дискредитують діяльність чинної влади, в тому числі Служби безпеки України, завдають шкоди її іміджеві всередині країни та за кордоном, даючи привід ворогам України зайвий раз звинувачувати нашу державу нібито у здійсненні недемократичних кроків і порушенні конституційних прав громадян», наголосив голова СБУ.

2 грудня 2015 року Кабінет міністрів ухвалив зміни до Положення про державне посвідчення на право розповсюдження і демонстрування фільмів, які передбачають відмову в державній реєстрації та видачі прокатного посвідчення чи скасування наявних реєстрацій і посвідчень, якщо «одним з учасників фільму є фізична особа, включена до Переліку осіб, які створюють загрозу національній безпеці, оприлюдненого в установленому порядку». Такий перелік, до якого внесли нев’їзних до України іноземців, у першу чергу росіян, уклало Міністерство культури України.

XS
SM
MD
LG