Доступність посилання

ТОП новини

Белград звинуватив Хорватію в блокуванні переговорів про вступ Сербії у ЄС


Прем'єр-міністр Сербії Александр Вучіч
Прем'єр-міністр Сербії Александр Вучіч

Сербія звинуватила Хорватію в перешкоджанні проведення Белградом переговорів про вступ до Європейського Союзу. Прем'єр-міністр Сербії Александр Вучіч 8 квітня заявив, що його країна не дозволить країні-сусіду себе шантажувати.

«Сербія не дозволить нікому себе шантажувати, принижували або нешанобливо ставитись», – йдеться в заяві Вучіча.

Вучіч додав, що його уряд «приголомшений рішенням Хорватії не підтримати Сербію на її європейському шляху».

«Сербія ніколи не буде для когось боксерською грушею», – додав прем’єр.

Заява сербського прем’єра з’явилася після того, як хорватські чиновники в Брюсселі відмовилися дати свою згоду на початок переговорів про вступ до ЄС з боку нового політичного глави від Сербії.

Напруженість у риториці між країнами виникла після того, як Хорватія цього тижня заявила, що умовою для завершення переговори Сербії щодо її вступу в ЄС мають стати зміни в сербському законодавстві про судове переслідування злочинів, скоєних в 1990-і роки в ході балканських воєн. Хорватія вважає неприйнятним для Сербії претендувати на юрисдикцію щодо воєнних злочинів, скоєних на території колишньої Югославії.

Від весни 1991 до літа 1995 року тривала війна в Хорватії, коли хорватські сили відвоювали територію самопроголошеної Республіки Сербська Країна. Війну розпочали місцеві серби за підтримки Белграда.

XS
SM
MD
LG