Доступність посилання

ТОП новини

У Держдепартаменті США повідомили про неанонсований візит Керрі до Афганістану


Державний секретар США Джон Керрі
Державний секретар США Джон Керрі

Державний секретар США Джон Керрі здійснив 9 квітня неоголошений візит до Афганістану, щоб допомогти за допомогою мирної угоди розрядити політичну кризу в країні після суперечок довкола президентських виборів 2014 року.

Візит Джона Керрі проходить на тлі політичних чвар в уряді національної єдності на чолі з президентом Ашрафом Гані і главою виконавчої влади (фактично прем’єром – ред.) Абдуллою Абдуллою. Очікується, що Керрі проведе зустрічі в Кабулі з обома політиками. Також у нього запланована зустріч з афганським міністром закордонних справ. Керрі також планує обговорити з офіційними особами Афганістану мирні переговори з талібами.

Офіційний представник Держдепартаменту США Джон Кірбі сказав, що мета Керрі – «підкреслити підтримку США» для уряду і сил безпеки Афганістану, що борються із зростанням загрози з боку талібів.

Угода уряду національної єдності закінчується в жовтні, на коли заплановані парламентські вибори в Афганістані. Водночас багато спостерігачів вважають, що голосування відкладуть до наступної весни, тому що не були реалізовані обіцяні реформи виборчої системи.

Відповідно до угоди, функції Абдулли, як глави виконавчої влади, мають перейти безпосередньо посаді прем’єр-міністра після парламентських виборів.

Гані і Абдулла здобули перемогу на виборах 2014 року, що позначились численними порушеннями під час голосування. Політична угода за посередництва Джона Керрі мала покласти край дворічній політичній кризі, але це так і не стало результатом об’єднання політиків в уряді національної єдності.

Поза тим, афганські законодавці змогли 9 квітня схвалити кандидатури на посади міністра внутрішніх справ і генерального прокурора. Водночас суперечки щодо ключових портфелів зберігаються. Так, крісло міністра оборони формально залишається у виконувача обов’язків міністра вже більше року. Спецслужба Афганістану – Національне управління з питань безпеки, також залишається без постійного керівника після того, як колишній глава подав у відставку в грудні.

Група з чотирьох країн Афганістану, Пакистану, Китаю і США намагаються встановити прямі переговори про мир між Кабулом і талібами. Але таліби категорично відкидають проведення прямих контактів з урядом Афганістану.

XS
SM
MD
LG