Доступність посилання

ТОП новини

ЄС закликає сторони конфлікту на Донбасі до стабільного припинення вогню


Зруйновані будинки в селі Первомайське на Донеччині, 7 квітня 2016 року
Зруйновані будинки в селі Первомайське на Донеччині, 7 квітня 2016 року

Європейський союз стурбований зростанням насильства на Донбасі і закликає сторони до стабільного припинення вогню. Про це йдеться в заяві, поширеній на сторінці Представництва ЄС в Україні.

«Значне збільшення кількості порушень перемир’я у Донецькій області є свідченням безпрецедентного рівня насильства з моменту укладення перемир’я 2015 року, якого сторони зобов’язалися дотримуватися. Ми підтримуємо заклик Ґернота Ерлера, спеціального представника Федерального уряду Німеччини під час німецького головування в ОБСЄ, та закликаємо всі сторони здійснити кроки для деескалації ситуації та повного дотримання своїх зобов’язань», – йдеться в заяві.

«Негайно потрібне стабільне припинення вогню, не останньою мірою для того, щоб нарешті забезпечити поступ у виконанні політичних зобов’язань у рамках Мінських угод. Нещодавні інциденти, коли мішенню обстрілів стали спостерігачі Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ, є неприйнятними. Ми закликаємо всі сторони утримуватися від таких дій», –додали в ЄС.

У представництві нагадали, що ЄС продовжує підтримувати незалежність, суверенітет і територіальну цілісність України, а також дипломатичні зусилля в рамках Нормандського формату і Тристоронньої контактної групи, націлені на повне виконання Мінських угод. «Безпека у регіоні є неодмінною умовою для довготривалого політичного рішення», – йдеться в заяві.

Минулого тижня у Спеціальній моніторинговій місії ОБСЄ повідомили про обстріл, під який 9 квітня потрапили спостерігачі під час відвідання Жованки – контрольованої українськими урядовими силами частини селища Зайцеве, що неподалік Горлівки.

Вранці 10 квітня у штабі АТО заявили про загострення ситуації на Донбасі та збільшення кількості обстрілів позицій українських військових підтримуваними Росією сепаратистами.

Сепаратисти з угруповань «ДНР» і «ЛНР», свою чергою, в обстрілах звинувачують українських військових.

У січні Тристороння контактна група у Мінську заявила про чергову домовленість про припинення вогню у зоні бойових дій на сході України з 14 січня. Однак відтоді сторони конфлікту неодноразово звинувачували одна одну в порушенні «режиму тиші».

XS
SM
MD
LG