Доступність посилання

ТОП новини

Кривий Ріг: поліція відкрила провадження через скаргу кандидатки в мери


Ілюстраційне фото
Ілюстраційне фото

Дзержинський районний відділ поліції Кривого Рогу після рішення суду вніс до єдиного реєстру досудових розслідувань заяву екс-кандидата на посаду мера Інни Іванченко про виборче порушення з боку чинного мера Юрія Вілкула й відкрив кримінальне провадження. Інформацію про це Радіо Свобода підтвердили в Криворізькому міському відділі поліції.

Цими вихідними суд задовольнив скаргу екс-кандидата на посаду міського голови Кривого Рогу Інни Іванченко на бездіяльність правоохоронних органів, які не вносили до єдиного реєстру досудових розслідувань її заяву про виборче порушення з боку чинного мера Юрія Вілкула. Відповідне рішення ухвалив Дзержинський районний суд Кривого Рогу.

Як поінформувала Радіо Свобода Інна Іванченко, суд зобов’язав поліцію внести заяву про порушення до єдиного реєстру упродовж доби.

Як зазначила екс-кандидатка, суть її позову зводиться до того, що перевибори у Кривому Розі було призначено через те, що Юрій Вілкул не міг виконувати свої повноваження мера, у той же час він не пішов з посади й продовжував виконувати свої обов’язки впродовж всієї виборчої кампанії.

«У преамбулі закону про призначення дострокових виборів мера Кривого Рогу була така фраза: «У зв’язку з неможливістю виконання своїх повноважень Криворізьким міським головою»… Тобто, ми вважаємо, що одразу після цього закону Юрій Вілкул мав піти з посади, його обов’язки мав виконувати секретар, а Вілкул – вести свою передвиборчу кампанію вже не в якості мера, а як звичайний кандидат. Ми звернулись із заявою про це до поліції, але нам відмовили через відсутність складу злочину, і тоді ми пішли до суду й суд нашу скаргу задовольнив», – розповіла Інна Іванченко.

У виборчому штабі Юрія Вілкула усі звинувачення щодо порушень з боку їхнього кандидата відкидають і заявляють, що їхній кандидат і в період виборчої кампанії був чинним міським головою і міг виконувати свої повноваження.

«Насправді суд не визнав ніяких порушень з боку нашого кандидата, наші опоненти неправильно трактують інформацію. Суд визнав порушення з боку поліції. Законодавство передбачає, що будь-яка заява до поліції вноситься до ЄРДР. Якщо ж поліція відмовила, суд вбачає в цьому порушення, а не порушення в тому, що було викладено в заяві. Більше того: закон не зобов’язував нашого кандидата йти у відставку, ніякого складу злочину немає», – прокоментувала Радіо Свобода Марина Акімова, юрист, яка була довіреною особою кандидата Вілкула під час виборів.

Закон України про призначення дострокових виборів мера Кривого Рогу був підписаний президентом 23 грудня 2015 року.

31 березня на засіданні сесії Криворізької міської ради новообраний мер Юрій Вілкул склав присягу. Це вже третє складення присяги Юрієм Вілкулом, який очолює Кривий Ріг з 2010 року.

XS
SM
MD
LG