Доступність посилання

ТОП новини

В Івано-Франківську вшанували пам’ять в’язнів нацистських концтаборів


В Івано-Франківську активісти поклали квіти до барельєфу жертвам нацизму в Івано-Франківську. Так на Прикарпатті сьогодні відзначили Міжнародний день в’язнів нацистських концтаборів.

За словами голови обласного відділення Української спілки в’язнів-жертв нацизму Івана Степанця, «зараз вже мало залишилось людей, які мучились у тих фашистських таборах, але пам’ятати про ті жертви потрібно».

Він зазначив, що якщо 15 років тому на Прикарпатті жило понад дві тисячі жертв нацизму, то зараз ця кількість значно менша.

Присутня на заході Галина Подопригор, яка народилася у березні 1943 року в Німеччині, каже, що діти, народжені у таборах, майже не мали шансів вижити. В її метриці так і записане місце народження – «Німеччина». Батько там помер, а мама з маленькою донькою у 1945 році виїхала на Донбас, де працювала на шахті.

На барельєфі, встановленому на стіні будинку в центральній частині міста, викарбувані слова «Пам’ять заради майбутнього».

11 квітня 1945 року в’язні концтабору у Бухенвальді розпочали інтернаціональне повстання – так почалося визволення в’язнів нацистських концтаборів.

XS
SM
MD
LG