Доступність посилання

ТОП новини

Адвокат: Надія Савченко просить спитати Путіна, коли він її відпустить


Надія Савченко
Надія Савченко

Громадянка України Надія Савченко, яку утримують в російському СІЗО, закликає під час «прямої лінії» з президентом Росії Володимиром Путіним 14 квітня спитати в нього, коли він поверне її в Україну. Про це повідомив адвокат українки Микола Полозов, який відвідав її у СІЗО.

«Президенту Порошенку Надія запропонувала діяти більш рішуче в переговорах про її звільнення. Коли вода повністю заповнює греблю, сказала Надія, в цей момент одна-єдина крапля може її прорвати. Вона і є та сама крапля. Після її звільнення почнеться ланцюгова реакція, яка приведе до звільнення інших українських політв’язнів в Росії. У кінці заяви Надія підписала «З Україною в серці!», – написав адвокат.

За його словами, Савченко передала письмову заяву, але на виході з СІЗО її вилучили, повідомивши, що надішлють поштою.

Як повідомив адвокат, поки що Надія Савченко, яка шість днів тримає сухе голодування, тримається, але «сил у неї зовсім небагато». «Домовилися, що вона постарається протриматися до четверга, коли ми знову до неї приїдемо. Далі буде видно», – додав Полозов.

Раніше сьогодні Федеральна служба виконання покарань Росії заявила, що Надія Савченко погодилася на регулярні медичні огляди і почала отримувати підтримувальну терапію. Інформацію про те, що Надія Савченко здала аналізи і дозволила поставити крапельницю, підтвердила і її сестра Віра, і адвокат Полозов.

Українська громадянка, народний депутат України Савченко від 6 квітня оголосила нове сухе голодування з вимогою звільнити її або повернути до України. За словами захисників, Савченко офіційно відмовилася від огляду російських медиків і вимагала допустити до неї українських або німецьких лікарів.

5 квітня вирок російського суду у справі Надії Савченко набрав чинності. Її засудили до 22 років позбавлення волі 22 березня, звинувативши, зокрема, у причетності до вбивства російських журналістів, що незаконно перебували на Донбасі в лавах підтримуваних Росією сепаратистів.

Російська влада раніше заявляла, що рішення про можливу передачу Савченко Україні може бути ухвалене лише після набрання чинності вироком у її справі.

XS
SM
MD
LG