Доступність посилання

ТОП новини

Прокуратура і СБУ: викрито групу правоохоронців, причетних до «кришування» видобутку бурштину


Ілюстративне фото
Ілюстративне фото

Служба безпеки України і прокуратура заявляють, що спільно припинили діяльність організованого угруповання, до якого входили співробітники місцевих підрозділів СБУ і поліції, що «кришували» незаконний видобуток бурштину на Рівненщині.

«Члени угрупування протягом 2015–2016 років здійснювали розбійні напади на скупників бурштину. Під час нападів вони заподіювали жертвам тяжкі тілесні ушкодження та привласнювали гроші й мобільні ґаджети. Зловмисники також організували «кришування» незаконного видобутку «сонячного каменю» у Дубровицькому районі області», – мовиться в повідомленні СБУ.

За повідомленням, порушена кримінальна справа за статтею «розбій, спрямований на заволодіння майном у великих розмірах, або вчинений організованою групою, або поєднаний із заподіянням тяжких тілесних ушкоджень».

Як повідомили у прокуратурі Рівненської області, за результатами слідчих дій вилучили шість кілограмів обробленого й необробленого бурштину, 12 мотопомп, 10 генераторів, понад 150 пожежних рукавів, інше знаряддя, призначене для незаконного видобування бурштину, гроші в українській та іноземній валюті на загальну суму понад 270 тисяч гривень, чотири одиниці зброї, патрони до неї, гранату, 32 мобільні телефони.

На даний час тривають слідчі дії і вирішується питання про оголошення підозри причетним особам, додали в прокуратурі.

Так звана «бурштинова лихоманка» охоплює не лише Рівненщину, але й Волинь і частково Житомирську область. Чимало місцевих жителів і приїжджих почали збагачуватися за рахунок надр. Екологи кажуть, що природа Полісся від таких дій зазнає непоправного нищення. Час від часу правоохоронці повідомляють про виявлення та вилучення незаконно видобутого бурштину. Водночас копачі наголошують на вибірковості переслідувань з боку правоохоронців, а ті, в свою чергу, пояснюють, що завести кримінальну справу на кожного бурштинокопача нереально через те, що цим промислом на Рівненщині займаються тисячі людей.

XS
SM
MD
LG