Доступність посилання

ТОП новини

В Австрії закрили справу про відмивання грошей Ложкіним і Курченком – видання


Борис Ложкін ©Shutterstock
Борис Ложкін ©Shutterstock

Сайт видання «Німецька хвиля» повідомляє, що прокуратура Австрії закрила справу про відмивання грошей щодо нинішнього голови Адміністрації президента України Бориса Ложкіна і підприємця Сергія Курченка, що контролював значні активи за часів влади президента Віктора Януковича, а нині перебуває в санкційному списку ЄС.

Як мовиться в повідомленні, йдеться про 130 мільйонів євро, переказаних 2013 року офшорними фірмами Курченка на рахунки офшорних фірм Ложкіна в Австрії – за ці кошти Курченко купив у Ложкіна «Український медіа-холдинг».

2014 року австрійський підрозділ боротьби з відмиванням грошей звернувся до антикорупційної прокуратури країни, запідозривши, що переказ 130 мільйонів має ознаки відмивання коштів, отриманих незаконним шляхом. Австрійська прокуратура, втім, не змогла довести незаконність операцій Ложкіна і Курченка, інформує «Німецька хвиля»: в цьому відомстві повідомили, що справу було закрито через відсутність інформації від української сторони, яка могла б вказувати на злочин.

Віденська прокуратура зверталася до Генеральної прокуратури України, щоб перевірити, чи не мають кошти, переказані Курченком на австрійські рахунки Ложкіна, злочинного походження. Але відповідь української сторони не дала підстав говорити про злочинне походження цих грошей, зазначили в австрійському відомстві у відповідь на запит видання. «В Україні не ведеться слідство в цій справі, і немає обставин, які давали б підстави для такого розслідування», – цитує «Німецька хвиля» відповідь австрійської прокуратури.

У неділю Борис Ложкін заявив, що продаж ним Курченкові, якого називали «фінансистом «сім’ї» Януковича», «Українського медіа-холдингу» через офшорну фірму, яку він не вказав у своїй податковій декларації, був «звичайним бізнесом» іще до його приходу на державну службу, і «нічого страшного» в цьому не було.

Так він прокоментував заяву народного депутата Сергія Лещенка, який у суботу написав у фейсбуці, що Ложкін продав «Український медіа-холдинг» Курченкові через офшорну фірму, зареєстровану на Британських Віргінських островах, яку він не вказав у податковій декларації, а сума оборудки не стала предметом оподаткування в Україні. При цьому Лещенко писав, що ця сума становила 315 мільйонів євро, а не 130 мільйонів, про які нині повідомила прокуратура Австрії виданню «Німецька хвиля».

XS
SM
MD
LG