Доступність посилання

ТОП новини

Віце-прем’єр Росії підтвердив початок постачання Іранові ракетних комплексів С-300


На заводі в Росії збирають комплекси С-300, фото за листопад 2015 року
На заводі в Росії збирають комплекси С-300, фото за листопад 2015 року

Віце-прем’єр-міністр Росії Дмитро Рогозін підтвердив у понеділок, що його країна почала постачати Іранові зенітні ракетні системи С-300.

Як сказав він в ефірі радіостанції «Ехо Москви», до кінця року контракт про це буде реалізований у повному обсязі. Водночас він не став уточнювати, що саме вже передали Іранові на цей час.

Раніше в понеділок у Кремлі речник президента Росії Дмитро Песков відмовився коментувати повідомлення про початок постачання російських ракетних комплексів С-300 до Ірану.

Іще раніше того ж дня в Ірані речник Міністерства закордонних справ Хосейн Джабер Ансарі повідомив, що перша партія ракетних комплексів С-300 із Росії вже надійшла до Ірану.

За повідомленнями, йдеться про зенітні ракетні системи С-300ПМУ2, що можуть діяти і як протиракетні.

У квітні 2015 року президент Росії Володимир Путін зняв ембарго на постачання Іранові зенітних ракетних систем С-300, пояснивши це суттєвим поступом у переговорах щодо іранської ядерної програми. Ізраїль і США розкритикували рішення Росії зняти ембарго, заявляючи, що Іран може використати ракетні системи для захисту ядерних об’єктів від повітряних ударів.

Ембарго Росії (на той час ішлося про старшу модифікацію С-300ПМУ1 за контрактом 2007 року) було запроваджене у вересні 2010 року указом президента на виконання резолюції Ради безпеки ООН про обмеження постачань Іранові наступальних озброєнь, хоча ці комплекси не належать до наступальних і є оборонними. Тоді це рішення, яке Росія не була зобов’язана ухвалювати, привітали, зокрема, США й Ізраїль, який є для Ірану головною потенційною ціллю воєнного удару.

XS
SM
MD
LG