Доступність посилання

ТОП новини

Адвокат вимагає від ФСВП надати документи про стан Надії Савченко


Надія Савченко
Надія Савченко

Адвокат Микола Полозов, який захищає інтереси ув’язненої в Росії громадянки України Надії Савченко, вимагає від Федеральної служби Росії з виконання покарань надати документи про стан її здоров’я адвокатам чи родичам.

Він наголосив, що інформація про стан Надії Савченко відома лише із заяв представників ФСВП. «Ніяких документів, результатів аналізів, обстежень на руки Надії не дають, не видають їх рідним Савченко, її адвокатам, консулам України. Тобто ми повинні брати на віру заяви влади держави, яка викрала Надію Савченко з її країни, знущається над нею майже два роки, що не визнає в її відношенні імунітету, міжнародних норм, що засудила її в фарсовому квазісудовому процесі на 22 роки на основі припущень і здогадів, держави, глава якої глумливо потішається, обговорюючи умови обміну заручників. Довіри лікарям ФСВП немає ніякої», – написав Полозов у Facebook, відреагувавши на заяву російських тюремників про те, що лікарі не бачать необхідності шпиталізувати Савченко.

«Цій лукавій заяві є пояснення. Після жахливого п’ятничного аналізу крові, рівень в’язкості якої в чотири рази перевищував норму, у ФСВП схаменулися. Терміново відрядили лікарів і устаткування з Москви, умовили Надію на внутрішньовенне вливання глюкози і хлориду натрію в вени», – додав адвокат.

За його словами, на короткий час подібна міра подіє. «Але хочу нагадати, що Савченко вже сьомий день на сухому голодуванні і внутрішньовенні вливання, хоч і розріджують кров, не допускаючи утворення тромбів, вони не заповнюють втрати організму. Особливо небезпечно припинення подібних процедур без виходу з голодування. Виникає ефект «рикошету», стан здоров’я може погіршитися більше, ніж було до того», – сказав Полозов.

Адвокат вкотре нагадав, що Надія Савченко вимагає допустити до неї українських або німецьких лікарів. «Але на всіх рівнях державної влади Росії як українцям, так і німцям просто нічого не відповідають. Ні так, ні ні», – написав Полозов.

«Є надія, що виходячи з меркантильних міркувань про вигоду, яку можна виторгувати за Савченко, Кремль не допустить її смерті. Виконавці зроблять все, але будуть підтримувати її основні медичні показники. Але якими методами і засобами? Яка це буде життя Надії Савченко до її звільнення?», – додав адвокат.

Українська громадянка, народний депутат України Савченко від 6 квітня оголосила нове сухе голодування з вимогою звільнити її або повернути до України. 5 квітня вирок російського суду у справі Надії Савченко набрав чинності. Її засудили до 22 років позбавлення волі 22 березня, звинувативши, зокрема, у причетності до вбивства російських журналістів, що незаконно перебували на Донбасі.

Російська влада раніше заявляла, що рішення про можливу передачу Савченко Україні може бути ухвалене лише після набрання чинності вироком у її справі.

XS
SM
MD
LG