Доступність посилання

ТОП новини

Парламент Литви засудив порушення прав людини в Криму – резолюція


(©Shutterstock)
(©Shutterstock)

Литовський парламент засудив грубі і системні порушення прав кримських татар і українців в анексованому Росією Криму, повідомляє прес-служба уповноваженого президента України у справах кримських татар.

За повідомленням, 12 квітня литовські парламентарі ухвалили відповідну резолюцію, за яку проголосували 90 депутатів (жодного голосу проти, двоє утрималися).

«У документі зазначається, що після окупації Криму Росією жителі, які відмовилися прийняти російське громадянство, відчувають дискримінацію, великі труднощі в усіх сферах політичного, суспільного й економічного життя, не можуть отримати освітні, медичні, соціальні та інші послуги, а вживання кримськотатарської й української мов у школах і ЗМІ обмежується», – йдеться в повідомленні.

У Вільнюсі з 11 по 13 квітня проходить засідання координаційної ради Всесвітнього конгресу кримських татар. Захід розпочався з міжнародної конференції «Масові порушення прав людини в окупованому Криму».

За повідомленням прес-служби уповноваженого президента України у справах кримських татар, президент Литви Даля Ґрібаускайте зустрілася у Вільнюсі з лідерами кримських татар – Мустафою Джемілєвим і Рефатом Чубаровим, і заявила, що Литва «рішуче засуджує незаконну окупацію й анексію Криму».

За словами президента Литви, серйозне занепокоєння викликає й інтенсивна мілітаризація Криму.

Російська влада Криму неодноразово заперечувала повідомлення про порушення прав людини на півострові.

Верховна Рада України офіційно оголосила 20 лютого 2014 року початком тимчасової окупації Криму і Севастополя Росією. 7 жовтня 2015 року президент України Петро Порошенко підписав відповідний закон. Міжнародні організації визнали окупацію і анексію Криму незаконними і засудили дії Росії. Країни Заходу запровадили низку економічних санкцій проти Москви. Росія заперечує окупацію півострова і називає це «відновленням історичної справедливості».

XS
SM
MD
LG